Po letih zanikanja dopinških kršitev in vztrajanja pri svoji zgodbi, čeprav je bil javno ponižan in so mu oktobra lani pobrali zmage na Touru, naj bi pogovor z Oprah, ki ga bodo predvajali v četrtek, pomenil popoln preobrat v primeru Armstrong. Vsako priznanje jemanja nedovoljenih poživil bi lahko za Teksačana, ki bo tako namesto junaka v zgodovino bržčas zapisan kot največji dopinški grešnik vseh časov, imelo tudi pravne in finančne posledice, posebej pri velikih korporacijah, kot je proizvajalec športne opreme Nike, ki so mu stale ob strani kljub vse hujšim obtožbam.

Armstrong je prišel pripravljen

Oprah je danes že nastopila v jutranji oddaji na televizijski mreži CBS, v kateri je promovirala pogovor s padlim zvezdnikom, ni pa izdala nikakršnih podrobnosti. Na Twitterju je zapisala le, da je pogovor trajal dve uri in pol in da je Armstrong prišel pripravljen.

Novinarji, fotografi in televizijske ekipe so sicer množično zasedli svoje "položaje" pred Armstrongovim domom v Teksasu, kjer je pogovor potekal in ki je obdan z 2,5 metra visokim obzidjem. Kljub temu naj bi nekatere informacije že pricurljale v javnost.

Priznal je, bo v prihodnje potunkal še koga in vrnil milijone?

Ameriški mediji so v poročanju enotni, saj vsi pravijo, da je bil Armstrong zelo čustven in da je Oprah priznal dopinške prekrške. New York Times, ki se sklicuje na dva neimenovana vira, ki sta bila prisotna na snemanju intervjuja, piše, da je Armstrong pripravljen izdati tudi imena ljudi, ki so skrbeli za izjemno napreden dopinški sistem, omogočali pa naj bi ga tudi nekateri pokrovitelji. CBS pa je dodal, da bi Teksačan lahko spregovoril tudi o imenih ostalih, še nekaznovanih kolesarjev, ki so prav tako uživali nedovoljene substance, poleg tega pa naj bi bil pripravljen vrniti 30 milijonov dolarjev.

Armstrongov predstavnik za stike z javnostmi Mark Fabiani ni hotel ničesar komentirati: "Z ekipo Oprah Winfrey smo dogovorjeni, da ne bomo ničesar komentirali do predvajanja pogovora in tega se bomo držali."

Pound bi ga raje videl na pravem zaslišanju

Richard Pound, nekdanji prvi mož Svetovne protidopinške agencije, je za francosko tiskovno agencijo AFP v ponedeljek povedal, da bi rad Armstronga videl na pravem zaslišanju in da bi morda moral svojo krivdo priznati v drugih oddajah. "Raje bi videl, da bi nastopil v oddajah, kot sta denimo 'Face The Nation' ali 'Meet the Press', v katerih bi mu gledalci gotovo postavili nekaj neprijetnih vprašanj," meni Pound.

Pound še pravi, da bržčas Armstrong upa, da bo priznanje postavilo temelje za to, da mu bo ameriška protidopinška agencija (Usada) prekinila dosmrtno prepoved in da se bo lahko vrnil na tekmovanja na maratonih in triatlonih. Toda za kaj takega bi moral Armstrong povedati čisto vse, meni Pound.