Berlusconijevi odvetniki so trdili, da ima nekdanji premier preveč dela s pripravami na volitve, ki bodo 24. februarja, medtem ko je milanska državna tožilka Ilda Boccassini utemeljevala, da ni nobenega razloga za prekinitev sojenja, odvetnike pa je obtožila, da skušajo s takšnimi manevri le zavleči postopek.

Sodišče je danes zahtevo Berlusconijevih odvetnikov zavrnilo, odločilo pa je tudi, da Ruby ne bodo zaslišali. Dogovor o tem sta dosegla tožilstvo in obramba, sodišče pa bo pri razsodbi upoštevalo izjave, ki jih je Ruby dala preiskovalcem.

Ruby, ki so jo tokrat na sodišče poklicali že tretjič, a se prvih dveh obravnav ni udeležila, je pred sodiščem pričakala množica fotografov in novinarjev, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Prišla je z odvetnico Paolo Boccardi in spremljevalcem Luco Risso, s katerim imata hčerko.

Po odločitvi sodišča, da je ne bodo zaslišali, se je 20-letna Ruby medijem izognila, odvetnica pa je povedala, da njena klientka zaradi tega "ni jezna, je pa presenečena, saj je želela, da bi ji prisluhnili", navaja nemška tiskovna agencija dpa. Sodišče je sicer Ruby danes oglobilo, ker se dvakrat ni odzvala pozivu na zaslišanje.

Odločitev možna že pred februarskimi volitvami

Glede na današnjo odločitev sodišča je mogoče, da bo končna razsodba v primeru znana še pred februarskimi volitvami. Po mnenju poslanca iz vrst Berlusconijevega Ljudstva svobode Niccola Ghedinija in obrambe je zaradi tega ravnanje sodišča mogoče razumeti tudi kot "hudo vmešavanje v volilno kampanjo".

Obramba nekdanjega premiera je danes zahtevala tudi, da sodišče pokliče več prič, med njimi Rubyjino mater, ameriškega filmskega igralca Georgea Clooneya in nogometnega zvezdnika Real Madrida Christiana Ronalda. Oba je sodišče na pričanje pozvalo že v preteklosti, a se nista pred njim nikoli pojavila, saj sta poziv prejela prepozno.

Ruby trdi, da je Clooneya videla na Berlusconijevih zabavah, z Ronaldom pa da je imela spolni odnos v nekem milanskem hotelu. Oba sta te trditve zanikala, kar bi na sodišču obrambi lahko pomagalo pri diskreditaciji 20-letnice.

Sodišče bo 21. januarja odločilo, ali bo oba znova pozvalo na pričanje. Sicer pa ima glede na trenutni urnik tožilstvo do 28. januarja čas, da predstavi svoje argumente, obramba pa naj bi imela zadnjo besedo pred izrekom sodbe 4. februarja.

Berlusconiju od aprila 2011 na milanskem sodišču sodijo, ker naj bi imel odnos s prostitutko Ruby, kot je bila ta še mladoletna, kar je v Italiji kaznivo dejanje, in zlorabe oblasti, ker je Ruby s pritiski na policijo leta 2010 spravil iz zapora. Grozi mu do tri oziroma dvanajst let zapora.

Tako Berlusconi kot Ruby zanikata, da bi imela spolne odnose. Nekdanji premier je sicer priznal, da je dekletu dal denar. Kot pravi, je to storil, da bi lahko odprla kozmetični salon in se ne bi ukvarjala s prostitucijo.