Brez težav sta slavila tudi četrti nosilec, Španec David Ferrer, ki je s 6:3, 6:4 in 6:2 izločil Belgijca Oliverja Rochusa, in petopostavljeni igralec Čeh Tomaš Berdych, je s 6:3, 7:5 in 6:3 odpravil Američana Michaela Russella. Več dela je imel Španec Nicolas Almagro (10. nosilec), ki je po treh urah in 10 minutah s 7:5, 6:7 (4), 6:2, 6:7 (6) in 6:2 izločil Američana Steva Johnsona. Japonec Kei Nišikori, 16. nosilec, je s 6:7 (5), 6:3, 6:1 in 6:3 premagal Romuna Victorja Hanescuja.

"Za prvi krog je bila dobra predstava. Pričakovati je, da pri prvem dvoboju nisi 100-odstoten na igrišču," je sprva povedal Đoković, ki bo v Melbournu skušal osvojiti tretji zaporedni naslov. "Ljubim ta šport. Ta šport je moje življenje, odkar sem bil star štiri leta," je še dodal Srb.

V ženski konkurenci je Šarapova, zmagovalka OP Avstralije leta 2008, turnir začela z zmago s 6:0 in 6:0 proti rojakinji Olgi Pučkovi. Kitajka Li Na se je prebila v drugi krog prek Kazahstanke Sesil Karatančeve, ki jo je premagala s 6:1 in 6:3. Poljakinja Agnieszka Radwanska je s 7:5 in 6:0 izločila domačinko Bojano Bobusic. Američanka Venus Williams je brez težav s 6:1 in 6:0 slavila proti Galini Voskobojevi iz Kazahstana.

Šarapova, ki v zadnjem obdobju ni odigrala veliko tekem zaradi težav s poškodbami, je po prvem dvoboju pokazal, da sodi med tiste igralke, ki bi lahko osvojile naslov v Melbournu. "Nisem razmišljala o tem, da nisem odigrala veliko tekem. Želela sem se osredotočiti na to, kar je pred mano, se skoncentrirati in biti agresivna," je povedala zmagovalka štirih turnirjev za grand slam in o tekmici dodala: "Nikoli se še nisem pomerila z njo. To je bila ena od tekem, ko nisem skrbela za njo. Skušala sem razmišljati, kaj moram storiti."

Od višje postavljenih igralk sta se zmage v uvodnem krogu veselila še Avstralka Samantha Stosur, deveta nosilka, ki je s 7:6 in 6:3 izločila Chang Kai-Chen iz Tajvana ter Nemka Angelique Kerber, petopostavljena igralka, ki je s 6:2 in 6:4 odpravila Ukrajinko Elino Svitolino.

Jutri v boj vsi štirje Slovenci

V torek bodo na igrišča stopili vsi štirje slovenski igralci. Blaž Kavčič se bo v uvodnem krogu pomeril z Brazilcem Thomazom Bellucijem, Grego Žemljo čaka obračun s Špancem Marcelom Granollersom, Aljaž Bedene bo lopar prekrižal z Nemcem Benjaminom Beckerjem, Polona Hercog pa bo igrala proti Američanki Varvari Lepchenko.