V Melbournu, kjer se začenja letošnji prvi teniški grand slam, je »banda«, ki ji eden manjka, že v mestu. Najboljši škotski viski Andy Murray, kot slavna prepečenica močan Novak Đoković in osvežilna ricola Roger Federer so sicer ostali brez Španca Rafaela Nadala, toda vsak od treh je prepričan, da bo letošnji zmagovalec. V ženskem duetu Viktorija Azarenka in Serena Williams Belorusinja pripravlja silovito maščevanje za enajst porazov, ki jih beleži proti Američanki. Še nikdar v zgodovini slovenskega tenisa pa se ni zgodilo, da bi kar pet naših igralcev in igralk prišlo v glavni žreb turnirja za grand slam. Trije fantje, Grega Žemlja, Aljaž Bedene in Blaž Kavčič, Polona Hercog med posameznicami in Katarina Srebotnik v parih. Je pa zanimivo, da niti eden od naših ne bo stopil na igrišče prvi dan turnirja.

Teniški center Melbourne park je letos polepšan in v novi obleki, še več udobja so namenili gledalcem, ki jih samo iz tujine letos pričakujejo 150.000. Največji naval bo iz Kitajske, Japonske in Tajvana, kjer tenis doživlja pravo nacionalno doživetje.

Pravzaprav je v letošnjem letu Andy Murray po mnenju Rogerja Federerja edini, ki lahko zamenja Novaka Đokovića na prvem mestu ATP-lestvice, kajti suhljati Škot je pridobil pozimi prave mišice. Prvi igralec sveta Novak Đoković se je moral lani sprijazniti s smrtjo ljubega dedka, novembra pa mu je še hudo zbolel oče, ki pa si je za silo že opomogel. Je pa številka ena avstralskega tenisa postal mladi Bernard Tomić, ki je prvo veliko zmago na turnirjih ATP doživel v Sydneyu in pokal poklonil neučakanemu očetu, ki si je zamislil, da bo že zdavnaj prej začel šteti zmage in velike dolarske vsote. Sicer pa se Tomić, ki ga za svojega ne štejejo niti Srbi niti Hrvati, za teniški primat v Avstraliji trenutno bori z Marinkom Matoševićem, rojenim v Jajcu.

Belorusinja Viktorija Azarenka je imela po njenem mnenju zelo uspešne treninge in priprave, kako se spopasti s tretjo nosilko Sereno Williams, zato je že nekaj dni samozavestno razigrana v Melbournu, kjer je kar nekaj večerov preplesala v klubih. Prepričana je, da bo lanski naslov ubranila.

Naša igralca Grega Žemlja in Aljaž Bedene sta z zadnjimi uspehi zelo opozorila nase, tako da ju poznavalci že uvrščajo v skupino igralcev, ki lahko presenetijo tudi nosilce. Zato se tudi ne gre žalostiti nad dokaj neugodnim žrebom obeh, saj se je treba dokazovati v igri z boljšimi. Zgodi pa se lahko tudi Blaž Kavčič, ki že dolgo najavlja presenečenje.