Maribor Nesrečna zgodba o ponesrečeni izgradnji nove mestne tržnice ima že dolgo brado, vseskozi pa jo spremljajo tudi škandali. Zadnji se je zgodil septembra, ko so kriminalisti kazensko ovadili zdaj že bivšega župana Franca Kanglerja, ker naj bi zlorabil svoj uradni položaj s tem, ko je podjetje Konstruktor, ki je gradilo omenjeni objekt, neupravičeno prejelo občinsko plačilo debelih 637.227 evrov.

Da pomembna prostorska pridobitev ne bo takšna, kot so si jo obetali meščani, se je pokazalo že oktobra 2008 ob otvoritvi novega objekta na Vodnikovem trgu. Na tržni ploščadi namreč zaradi nesoglasja Zavoda za varstvo kulturne dediščine (ZVKD) niso smeli postaviti velikih pomičnih tekstilnih streh, ki jih je predvidel izvirni projekt arhitektov Primoža Hočevarja, Roka Bendeta in Mitje Zorca.

Ponesrečene trobente

Mariborski mestni arhitekt Stojan Skalicky si je domislil nadomestiti fiksno streho s postavitvijo 50 platnenih dežnikov »trobent«. Strokovna mnenja o primernosti njihovega videza so bila različna, enotna pa je ocena uporabnikov tržnice, da so ti dežniki slabi. Izkazalo se je namreč, da so bila ta draga varovala pred dežjem in snegom nefunkcionalna, ker se meteorna voda iz dežnikov razliva po ploščadi in ker te »trobente« ne dajejo nobene zaščite pred vetrom. Poleg tega so šibke, saj se med nevihtami kar naprej lomijo.

Rešitev, s čim zamenjati te nesrečne dežnike, je sprva iskala občina in je konec leta 2010 naročila novi projekt; Atelje Hočevar je predvidel postavitev strehe s prosojnimi fotovoltaičnimi paneli. Vendar so na ZVKD nasprotovali tako fotovoltaiki kakor tudi fiksnemu nadstrešku. V vmesnem času je šlo podjetje Mariborska tržnica v stečaj, objekt s (praznim) nakupovalnim središčem in garažno hišo se je vrnil v posest Hypo leasingu, ploščad tržnice pa od novembra 2011 upravlja komunalno podjetja Snaga, v katerem je direktor Kanglerjev prijatelj Ivan Hajnšek.

Za streho bi odšteli 400.000 evrov

V Snagi si zdaj prizadevajo najti varovalo pred dežjem, ki bi se oblikovno čim bolj približalo otožnim dežnikom, pri čemer naj bi bila nadstrešitev fiksna, narejena iz ustreznih profilov s prosojnimi paneli. »Idejno zasnovo smo poslali ZVKD Maribor in čakamo na ustrezne napotke,« so nam sporočili iz podjetja. Ob tem v Snagi poudarjajo, da bo treba v bližnji prihodnosti obnoviti dežnike in odvodnjavanje, kar bo po njihovih ocenah stalo med 250.000 do 300.000 evrov. Postavitev predlagane fiksne nadstrešitve pa naj bi veljala okrog 400.000 evrov, zdržala pa naj bi okrog 25 let.

Ker je videz Snagine idejne rešitve vse prej kot očesu prijazen, smo za strokovno oceno zaprosili Kajo Pogačar iz katedre za arhitekturo mariborske gradbene fakultete. »Pogled na prostorske prikaze predvidene nove strehe nam odpira mnoga vprašanja in ponuja malo odgovorov o tem, kakšna bo dejanska bodoča podoba tržnice,« je uvodoma povedala Pogačarjeva, ki se sprašuje, kakšni so razlogi za vizualno megalomanijo konstrukcije.

Neprivlačna in nepraktična konstrukcija

»Elementi so masivni, predimenzionirani in jih je preveč, da bi lahko bili privlačni. Kako bodo izvedli stike okroglih jeklenih profilov, da ne bi prehitro prišlo do rjavenja in posledičnega propadanja konstrukcije? Kakšna je predvidena prosojna kritina? Lepljeno steklo bi bilo izjemno težko in bi zaradi velikih dimenzij povzročilo velikanske stroške. Tudi zaradi predvidene geometrije na glavo obrnjenih piramid bi bilo za pokrivanje strehe potrebno mnogo več materiala, kot če bi bila nadstrešitev ploskovna. Čistiti takšno strešno površino pa bi bilo praktično nemogoče.«

Danes živimo v času zategovanja pasov in mestna tržnica je prostor, kjer je socialna zavest živa, izpostavlja arhitektka. Po njenem prepričanju bi zato morali iskati trajnostne in racionalne rešitve. »Predvidena nova streha pa odraža miselnost preteklih časov in takratnih pogosto pretirano ambicioznih projektov,« je še kritična Pogačarjeva in predlaga: »Najverjetneje bi v teh časih in na tako občutljivi lokaciji ob robu starega mestnega jedra potrebovali oblikovno minimalistično, materialno, konstrukcijsko in cenovno zadržano rešitev.«