V analih alpskega smučanja bo ostal z zlatimi črkami zapisan konec tedna v avstrijskem Sankt Antonu, kjer je Tina Maze na svoj račun v skupnem seštevku svetovnega pokala s četrtim mestom v smuku in superveleslalomsko zmago vknjižila 150 točk. Danes je vpisala svojo 17. zmago v karieri. Ima že 12 veleslalomskih zmag, eno smukaško, dve superkombinacijski, slalomsko in zdaj še superveleslalomsko.

Devetindvajsetletna Korošica je v letošnji sezoni že šestkrat zmagala, štirikrat v veleslalomu, enkrat v superveleslalomu in enkrat v superkombinaciji, ter skupno vpisala 13 uvrstitev na stopničke. Trikrat je bila druga (paralelni slalom, veleslalom, superveleslalom), in štirikrat tretja (trikrat slalom in enkrat veleslalom). Po polovici sezone, po 20 tekmah, do konca sezone je še 17 preizkušenj, je Mazejeva zbrala že 1289 točk, kar je skoraj toliko, kolikor sta doslej uspeli zbrati njeni najbližji zasledovalki v svetovnem pokalu, Nemka Maria Höfl-Riesch (744) in Avstrijka Kathrin Zettel (597), ki imata skupaj 1341 točk.

Tudi Vonnova priznava, da je Tina najboljša

Na novinarski konferenci v St. Antonu je veliko priznanje najboljši slovenski alpski smučarki vseh časov izrekla tudi Američanka Lindsey Vonn, lanska dobitnica velikega kristalnega globusa, ki je prvi superveleslalom po skoraj enomesečni odsotnosti z belih strmin končala na četrtem mestu, potem ko je bila v smuku šesta.

"Na koncu strmine je bilo nekaj zelo zahtevnih zavojev, ki mi niso najbolj ležali. Sicer pa sem prepričana, da je za mano dober vikend, v katerem sem potrdila, da sem še konkurenčna najboljšim. Seveda, da sem si danes zelo želela zmage, tako da mi je žal, da nisem osvojila novih 100 točk. Kljub temu pa mislim, da sem si s tekmama povrnila samozavest in se že veselim naslednjih preizkušenj v Cortini d'Ampezzo v smuku in superveleslalomu, kjer upam, da mi bo šlo že veliko bolje. Vsako leto ne moreš zmagati v skupnem seštevku svetovnega pokala, Tina (Maze) pa je dokazala, da je v letošnji sezoni resnično najbolj vsestranska smučarka, o tem ni prav nikakršnega dvoma," je dejala ameriška zvezdnica, štirikratna dobitnica velikega kristalnega globusa (2008, 2009, 2010, 2012), ki bo najverjetneje izpustila torkov nočni slalom v Flachau in se je že sprijaznila z dejstvom, da letos ne bo ubranila zmage v skupnem seštevku.

Vonnova za Mazejevo zaostaja že 785 točk, torej 281 več, kot jih je doslej zbrala. Mazejeva je z izidom kariere v St. Antonu ogrozila primat Vonnove v posebnem superveleslalomskem seštevku, kjer ima Američanka le še 20 točk naskoka pred letos neustavljivo Črnjanko. Drugouvrščena Höfl-Riescheva (744) ima v skupnem seštevku 550 točk primanjkljaja za vodilno v karavani.

Fenningerjeva žalostna zaradi majhnega zaostanka

Razlike med prvima dvema na današnjem superveleslalomu so bile zelo majhne. Mazejeva je zmagala z razliko štirih stotink sekunde. "Zelo sem bila zadovoljna z današnjim nastopom, ko sem po prečkanju ciljne črte prevzela vodstvo. Rekla sem si, da je prednost dovolj za prvo superveleslalomsko zmago. Zato sem bila kar nekoliko razočarana, ko sem videla, za kako malo me je prehitela Tina, ki ji je očitno danes pomagala Fortuna. Razlika je tako majhna, da se je ne da opisati," ni skrivala razočaranja na superveleslalomu drugouvrščena avstrijska tekmovalka Anna Fenninger.