Preostali Slovenki sta ostali brez točk pokala. Ilka Štukec je bila 31. (+3,39) in je trideseterico zgrešila za sedem stotink, Vanja Brodnik pa ni končala tekme.

Po treh drugih in šestih tretjih mestih v karieri je Mazejeva končno stopila tudi na najvišjo stopničko superveleslaloma ter se pridružila legendam. Postala je šesta smučarka v zgodovini, ki je zmagala v vseh petih disciplinah. To je pred tem uspelo le Američanki Lindsey Vonn, Avstrijki Petri Kromberger, Švedinji Pernilli Wiberg, Hrvatici Janici Kostelić in drugi Švedinji Anji Pärson. Med smučarji je podoben podvig uspel Marcu Girardelliju iz Luksemburga, Švicarju Pirminu Zurbriggenu, Američanu Bodeju Millerju, Norvežanu Kjetilu Andreu Aamodtu in Avstrijcu Günterju Maderju.

Ostala je brez besed

"Neverjetno, ostala sem brez besed. Verjela sem sicer vase in v to, da lahko zmagam, ker v tej zimi resnično smučam zelo dobro. Lepo je biti v tem prestižnem klubu," je takoj po tekmi dejala Mazejeva. V minuli zimi ni stopila na zmagovalne stopničke pokala. To ji je pred to sezono zadnjič uspelo 18. marca 2011 na finalu v švicarskem Lenzerheideju, ko si je s svojo prvo slalomsko zmago zagotovila tretje mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala alpskih smučark. Uspeh je v prejšnji zimi nadgradila s skupnim drugim mestom, sedaj pa je na poti, da kot prva alpska smučarka ali smučar iz Slovenije osvoji tudi veliki kristalni globus.

Mazejeva je s šesto zmago v sezoni in 17. v karieri še povečala vodstvo v skupnem vodstvu v pokalu ter se približuje tudi rekordnim 2000 točkam, ki jih je doslej v sezoni osvojil le avstrijski as Hermann Meier. Ima 1289 točk in kar 545 točk prednosti pred drugourvščeno Nemko Mario Höfl Riesch. Slednja je bila tokrat peta (+1,09), mesto za branilko velikega globusa Vonnovo (+1,00).

Do zmage prepričljivo

Najboljša slovenska smučarka v zgodovini je do zmage prišla prepričljivo, le Fenninergerjeva ji je bila enakovredna. Tudi pred njo pa je bila Mazejeva ves čas nastopa prednost, 0,06, 0,11 in 0,20 sekunde pri posameznih merjenjih vmesnega časa. Še najmanjša je bila razlika ob prihodu v cilj, ples stotink pa se je tokrat razpletel v korist Črnjanke. Trinajstič v zimi je posegla med prvo trojico, dosegla je 63. slovensko zmago v svetovnem pokalu alpincev, od tega so jih 23 dosegli smučarji, 40 pa smučarke.

Ostale tekmice so bile tokrat daleč za 29-letno Mazejevo, saj je že Suterjeva zaostajala skoraj za sekundo. Na tretji superveleslalomski tekmi sezone je nadgradila četrto mesto iz Lake Louisa in drugo iz St. Moritza. Boj za zmago je glasno in jasno napovedala že v soboto, ko po četrtem mestu in najboljši smukaški uvrstitvi zime dejala je, da ji proga Karl Schranz, tehnično zelo zahtevna, ustreza.

Massi: Tini je uspelo nekaj izjemnega

"Ta superveleslalom je bil zelo kvaliteten. Fenningerjeva je smučala fenomenalno in zmagati je bilo težko. Mazejeva je naredila napako, pa kljub temu zmagala. Obe sta dobili tekmo v spodnjem delu. Že sobotno četrto mesto je bil zame izjemen rezultat, danes pa sploh. Pet smučark v zgodovini je zmagalo pred tem v vseh disciplinah in to je nekaj izjemnega. Vse to bo prišlo za nami po sezoni. Sam se trenutno osredotočam predvsem na to, kjer najti še kakšno rezervo in kako odpraviti napake," je dejal Andrea Massi, vodja ekipe Mazejeve.

Svetovni pokal se bo za smučarke nadaljeval v torek, ko bo v Flachauu nočni slalom s prvo vožnjo ob 17.45 in finalom ob 20.45.

Tina Maze za Apo: Dosegljivih je tudi 2000 točk

Po zmagi na superveleslalomu v St. Antonu, kjer se je prebila v elitni klub tekmovalk, ki so zmagale v vseh disciplinah svetovnega pokala, je Mazejeva v pogovoru za agencijo Apa napovedala, da v sezoni 2012/13 lahko preseže tudi rekordnih 2000 točk.

Mazejeva ni skrivala, da si je že dlje želela tudi uspeha v superveleslalomu, s katerim bi se pridružila Švedinjama Pernilli Wiberg in Anji Pärson, Američanki Lindsay Vonn, Avstrijki Petri Kronberger in Hrvatici Janici Kostelić, ki so doslej edine zmagale v vseh petih disciplinah svetovnega pokala. "Če si tako blizu, seveda razmišljaš tudi o tem. To sem skušala doseči že lani in bila zelo blizu. A na tekmi sami potem ne razmišljaš o statistiki. Takrat razmišljaš o svoji vožnji, napadu na progi," je po današnjem slavju povedala Črnjanka.

Devetindvajsetletna smučarka ni skrivala, da ji prav ta zmaga pomeni zelo veliko: "To je neverjetno. Ta cilj sem si zadala pred sezono. Zdaj sem zelo zadovoljna, saj sem to želela doseči na vsak način. A pred tekmo sem vedela, da moram ostati mirna, kar mi je uspelo. Danes si bom na ta račun privoščila kozarček šampanjca."

Nov mejnik zdaj postaja meja 2000 točk v eni sezoni svetovnega pokala, česar ni zmogla še nobena smučarka, med fanti je to uspelo Avstrijcu Hermannu Maierju, a glede na dozdajšnji izkupiček je tudi ta meja dosegljiva: "Moja prednost v skupnem seštevku je prav neverjetna. Sama sem v super formi in če bom tako nadaljevala, je tudi 2000 točk realnih. A pred mano je veliko dela in o točkah ne razmišljam veliko."

Korošico v naporni sezoni po hitrih disciplinah v St. Antonu že v torek čaka slalom v Flachauu, preskok iz ene discipline v drugo za Mazejevo ni težak: "Tak program imam že pet let in s tem nimam težav. Z lahkoto prehajam iz ene discipline v drugo. Na ta način ne postane dolgčas."

Posebej uživa na težjih progah, kot je denimo prav St. Anton: "To progo imam res rada. Danes je bil zahteven tudi sneg in rada bi imela čim več takšnih tekem. Saj za to gre v športu. Proge morajo biti izziv, saj se le tukaj vidi, kdo je res dober in kdo ne."

Mazejeva pa ni mogla brez pohvale svoji ekipi: "To je najboljša ekipa, ki si jo lahko zamislim. Prav zato smo tako močni. Seveda bi včasih potrebovala tudi konkurenco znotraj ekipe, a to imam nato na tekmah."