"Za nami je izjemno leto tudi zaradi tega, ker so zgubljene obiskovalce iz bližnjih držav zaradi gospodarske krize nadomestili obiskovalci iz Daljnega vzhoda in vseh tistih držav, kjer je ta kriza vendarle manjša," je povedal direktor družbe Postojnska jama Marjan Batagelj.

Zaradi vse večjega števila obiskovalcev iz Daljnega vzhoda so v Postojnski jami pripravili avdio vodnike v njihovem jeziku, saj slabše razumejo angleški jezik, med drugimi v mandarinščini, korejščini, taivanščini in drugih. "To jim je zelo všeč, ker s tem priznamo njihovo kulturo in njihov jezik. Obenem pa se zavedamo, da je Postojnska jama globalna blagovna znamka in temu se moramo tudi mi prilagoditi," je še dejal Batagelj.

V letu 2012 so v družbi vlagali v več novih pridobitev. Med največjimi je nova restavracija v pritličju hotela Jama, kjer je samopostrežna restavracija in nove sanitarije, pripravili razstavni paviljon. Dokončno vzpostavitev muzejske zbirke pa bo sofinancirano tudi v okviru čezmejnega projekta objadranskih držav IPA Adriatic, iz katerega so pridobili 200.000 evrov.

Letošnje investicije je Batagelj razdelil na dva dela. V prvem so tiste, ki jih bo sofinancirala država iz kohezijskih sredstev, ki bo za obnovo celotne razsvetljave v Postojnski jami namenila okrog tri in pol milijona evrov. Ta investicija bo trajala več kot leto dni in bo končana šele leta 2014.

Investicije družbe Postojnska jama so v letošnjem letu namenjene predvsem v počutje obiskovalcev. "To so predvsem drobne posodobitve kot na primer to, da bomo postali "pet friendly", kar pomeni, da bomo destinacija prijazna do živali. Vse več obiskovalcev prihaja k nam s svojimi ljubljenčki, ki pa v jamo ne smejo, zato jih bomo mi v času obiska jame pazljivo varovali," je še povedal direktor in solastnik Postojnske jame Marjan Batagelj.