Zamrznil predsedniško funkcijo

Janković je pred koncem kongresa še enkrat stopil na govorniški oder in predlagal zamrznitev njegove predsedniške funkcije PS do volilnega kongresa.

Kot pravi Janković, se bo do volilnega kongresa odločil, ali bo takrat znova kandidiral. Upa, da bo imel do takrat možnost pred pristojnimi organi razčistiti situacijo glede poročila protikorupcijske komisije, v katerem ugotavljajo njegovo kršitev zakonodaje.

Janković je dejal, da s svojo odločitvijo ponuja možnost vsem, ki so v koaliciji in opoziciji, da lahko razmislijo o novi koaliciji ali o tehničnem mandatarju. Ob tem je zatrdil, da ne kandidira za tehničnega mandatarja ter da ne bo sodeloval pri oblikovanju nove koalicije in pogajanjih glede morebitnega tehničnega mandatarja. Sicer je prepričan, da bi bila ekipa, ki bi jo vodil kot predsednik vlade, v času krize rešitev za državo, a to lahko po njegovih besedah "dobijo samo na volitvah".

Pred tem je Janković dejal, da katerakoli nova vlada ne bo slabša od te, ki jo imamo, saj ne more biti. Predsednika KPK Gorana Klemenčiča pa je pozval na soočenje.

V istem čolnu z Janšo

Janković je tako, kot pravi, v zadnjih dneh iskal način, kako lahko s svojo ekipo ostane na politični sceni. Situacija v zadnjih dneh je po njegovih besedah tragikomična, saj kot največji nasprotnik politike premiera in predsednika SDS Janeza Janše zadnje dni z njim sedi v istem čolnu.

V izjavi za medije po kongresu je pojasnil, da na mestu ljubljanskega župana ostaja. Ob tem poudarja, da se Ljubljana zelo dobro razvija, država pa propada. Če ne bi bilo tako, predsedovanja ne bi zamrznil, saj ni nič kriv, pravi. Ob tem pojasnjuje, da razloga za odstop nima, za zamrznitev funkcije se namreč ni odločil zaradi poročila protikorupcijske komisije, ampak zaradi situacije v državi. Poročilo ga sicer obremenjuje, zato poziva, naj nekdo naredi korak naprej in reče: "Kriv si." Ob tem se je vprašal, kakšno bi bilo vzdušje danes na kongresu, če bi odstopil, saj je ta stranka nastala zaradi njega.

"Nočem biti kamen na hrbtu eventuelne nove koalicije," je pojasnil svojo odločitev o zamrznitvi predsedniške funkcije. Meni, da bo katerakoli druga vlada boljša od sedanje.

Nisem stric iz ozadja

Potrdil je, da je predsednik DZ in DL Gregor Virant poslance PS spraševal, ali bi šli v novo koalicijo brez Jankovića, kot tehničnega mandatarja pa predlagal ekonomista Petra Kraljiča. Zdaj ima to priložnost, pravi Janković, ki bi sicer Kraljiča tudi sam podprl. A dodaja, da se o tem ne bo pogajal. "Jaz nisem stric iz ozadja, moj karakter je, da sem spredaj," pojasnjuje.

Na vprašanje, kako komentira Virantove navedbe, da zamrznitev funkcije ni dovolj, je odgovoril, da Virant lahko govori, kar hoče, saj ima to pravico. A po njegovem mnenju govori preveč. "Naj on zdaj uredi državno politiko, on je predsednik DZ in stranke, ki drži to koalicijo," dodaja Janković. Sam torej ni kandidat za mandatarja, bo pa "če bo vse šlo normalno, kandidat na novih volitvah, ko bodo, kadarkoli bodo", je dejal. Ob tem sicer pravi, da še ne ve, ali se bo vnovič potegoval za PS.

Gre mu za državo, ne za osebni interes!

Roman Jakič je na twitterju že pozdravil Jankovićevo odločitev. Zapisal je: »Janković v zaključnem govoru zaprl usta vsem. Sprejel odločitev, ki ga je ponovno potrdila, da mu ni za osebni interes, temveč za državo.«

Kot je pred tem pojasnil Janković v svojem nagovoru udeležencem kongresa, je danes dan, ko govorijo o usodi Slovenije in ljudeh v njej in ne dan, da bi govoril o sebi in poročilu Komisije za preprečevanje korupcije, ki ugotavlja njegove kršitve zakonodaje.

Dejal je, da je Pozitivna Slovenija garancija za uspeh te države in da to ni več lista Zorana Jankovića.

Poslanci PS: Poteza je primerna

Poslancev PS povečini Jankovićeva odločitev ni presenetila. Poteza se jim zdi primerna, zdaj pa so na vrsti drugi, menijo. Po besedah vodje poslanske skupine Janija Möderndorferja se je Janković v resnici odpovedal vodenju stranke, saj zamrznitve statut stranke ne predvideva.

A Möderndorfer je medijem povedal, da v statutu stranke "pojma zamrznitve ni", kar v resnici pomeni, da se je Janković "odpovedal vodenju stranke, zato moramo sklicati volilni kongres in izbrati novega predsednika".

Kot je pojasnil Möderndorfer, imajo po statutu stranke sicer vsi člani PS pravico kandidirati za položaj predsednika, vendar na volilnem kongresu, do takrat pa mora predsednika zamenjati podpredsednik. Ker pa so na tem položaju trije, bo o tem odločal svet stranke, in sicer v "sedmih, osmih dneh".

O prevzemu stranke še niso razmišljali

Stranka ima sicer tri podpredsednike, Mašo Kociper in Melito Župevc, ki sta tudi poslanki, ter Roberta Goloba. Vsi so medijem po današnjem kongresu stranke zatrdili, da še niso razmišljali o morebitnem prevzemu začasnega vodenja stranke, hkrati pa noben od njih na volilnem kongresu tudi ne namerava kandidirati za novega predsednika.

Župevčeva je sicer dejala, da je bilo danes odprto vse, osebno pa Jankovićeve poteze ne razume kot dokončni odhod.

Po besedah Kociprove pa je Jankovićeva poteza politično zelo modra odločitev, ki razbremenjuje politično situacijo. Golob pa je poudaril, da so v stranki naredili "točno tisti korak, ki je potreben za to, da se politična kriza na državni ravni preseka, zdaj so na potezi drugi".

Skupno dobro pomembnejše od lastnega dobrega

Kot je v izjavi medijem po kongresu dejala poslanka PS Janja Klasinc, je dejanje Jankovića ni presenetilo, saj ga pozna kot "človeka, ki mu je bilo skupno dobro vedno pomembnejše od lastnega dobrega". Ta umik po njenih besedah koristi predvsem stranki in Sloveniji, saj so s tem dali možnost tudi premieru Janezu Janši, da "pokaže, če je tudi v njem kanček odgovornosti, in odstopi".

"Nihče od nas ni dvomil, da bo predsednik potegnil tisto potezo, ki bo za državo najbolj pomembna, ne pa toliko zanj osebno," se je strinjal poslanec PS Roman Jakič, ki je ob tem izrazil upanje, da bo Janković upošteval poziv Möderndorferja, naj na volilnem kongresu ponovno kandidira za položaj predsednika PS.

Janša naj ravna podobno

Po mnenju poslanca PS Gašparja Gašparja Mišiča je s to potezo Janković Janši sporočil, da bi moral ravnati "najmanj podobno", poslanka PS Renata Brunskole pa je prepričana, da je v danem trenutku to rešitev za Slovenijo.

Kongres je sicer danes sprejel tudi sklep, da do zamenjave aktualne vlade lahko pride samo z oblikovanjem nove koalicije, ki bo sposobna oblikovati ali podpreti tehnično ali kakršno koli drugo vlado do novih volitev. Poleg tega udeleženci kongresa ugotavljajo, da se cilji njihove temeljne listine lahko uresničujejo le, če pride do "zamenjave vlade in njene za državo pogubne politike".

"Kolikor vem, bodo v ponedeljek vsi skupaj ugotovili, da koalicije ni več," je po kongresu še povedal Möderndorfer in dodal, da se bodo šele takrat lahko začeli pogovarjati o različnih scenarijih, ki bi lahko sledili. Glede možnosti predčasnih volitev pravi, da je o tem še prezgodaj govoriti, dokler DZ ni izkoristil vseh možnosti, ki jih zakonodaja omogoča, torej da ugotovi, ali lahko znotraj te sestave sestavi drugo vlado.

Kučan bi na njegovem mestu odstopil

Zbrane je po Jankoviću nagovoril še nekdanji slovenski predsednik Milan Kučan. Dejal je, da bi, če bi bil na njegovem mestu, odstopil z mesta župana, a da je pa odločitev seveda njegova. »Če ne bi znal prepričljivo zavrniti tako težkih očitkov tako avtoritativnega organa kot je KPK, bi odstopil,« je pojasnil Kučan. Verjame pa, da ima Janković dobre argumente, s katerimi bo na sodišču v rednem postopku dokazal zmotnost komisije ter obranil svojo integriteto in ime.

Na vprašanje, ali bi bil smiseln začasen umik, dokler se zadeve ne razčistijo, je Kučan dejal, da je to »stvar odločitve stranke, a bi sam tako ravnal«. Spomnil je, da je tako ravnala tudi nekdanja ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal, ko je po ugotovitvah protikorupcijske komisije odstopila in povedala, da se z njimi ne strinja, a da jo spoštuje kot inštitucijo in bo zadoščenje iskala pred sodiščem. »Ne vem, ali bo to naredil tudi Janković. Mislim, da bi pa najbrž to bilo koristno,« je dodal in dejal, da bi sicer to pričakoval od vseh politikov, ki jim to očitajo.

Hujše kot predčasne volitve bi bilo, če bi ta vlada ostala

Odzval se je tudi na izjavo predsednice NSi Ljudmile Novak, ki je v petek v Odmevih na TV Slovenija dejala, da bi jo zanimalo, kaj tisti, ki so pred letom dni podprli Jankovića, o njem menijo zdaj. Kot je dejal, je sicer takrat res predlagal Jankoviću, naj kandidira na volitvah, vendar pa takratna podpora ne pomeni, da nosi odgovornost za današnja dejanja Jankovića. "To odgovornost nosi sam, tako kot sem prepričan, da Novakova ne nosi odgovornosti za dejanja premiera Janeza Janše zgolj zato, ker je z njim podpisala koalicijsko pogodbo," je dodal.

"Jaz mislim, da je najhujše, če bo ta vlada ostala," pa je odgovoril na vprašanje, ali bi bile hude posledice, če bi prišlo do predčasnih volitev.

Izpostavil je, da od politikov pričakuje, da znajo javnosti pojasniti izvor premoženja, če tega ne znajo ali pa niso pripravljeni pojasnili, je po Kučanovem mnenju jasna posledica odstop.

Z odstopom bi priznal krivdo?

V petek pred tretjim strankinim kongresom, ki se odvija v Ljubljani, pa je Janković v pismu članom in podpornikom stranke v celoti zavrnil očitke protikorupcijske komisije, da je njegovo premoženje izrazito obremenjeno s korupcijskimi tveganji.

Po njegovih zagotovilih ni pridobil niti evra premoženja na nezakonit način. Če pa bi odstopil, bi po njegovih besedah večina razumela, da je kriv.