Tina Maze bo jutri v St. Antonu skušala doseči prvo zmago za svetovni pokal v superveleslalomu (začetek ob 11.45). Še prej jo danes čaka smuk (11.45), na katerem se bo pomerila tudi z Lindsey Vonn. Prvi zvezdnici svetovnega pokala sta se srečali že na četrtkovem treningu, ko sta obe smučali rezervirano (Mazejeva je bila 12., Vonnova pa 24. ), medtem ko včeraj nista imeli priložnosti preizkusiti proge zaradi velike količine novo zapadlega snega. Zato organizatorje čaka zahtevna naloga, kajti pred današnjim smukom bodo skušali očistiti progo.

Ta za smučarke predstavlja precejšnjo neznanko, kajti večina od njih je prvič na njej smučala na četrtkovem treningu. Zadnji tekmi za svetovni pokal sta bili v St. Antonu namreč leta 2007. Zavoljo velike konkurence med avstrijskimi smučarskimi središči, ki si želijo tekem za svetovni pokal, od takrat naprej tam tekem ni bilo. Da bi večkrat gostili svetovni pokal, jim ni pomagala niti bogata zgodovina (tu je bila prva mednarodna tekma pred 85 leti) niti uspešna organizacija svetovnega prvenstva leta 2001.

Takrat je Mazejeva kot najstnica prvič nastopala na svetovnem prvenstvu in predvsem nabirala izkušnje. Danes in jutri bo povsem drugače. En spust po progi je bil dovolj, da je preučila njene glavne značilnosti. »To je Kitzbühel za ženske,« je Tina Maze ponazorila, kako zahtevna preizkušnja se obeta. K zahtevnosti terena je potrebno dodati še nepredvidljive vremenske razmere (zadnje dneve sta zaznamovala megla in sneženje) in dejstvo, da smučarke vse od 15. decembra niso tekmovale v hitrih disciplinah. Zato utegnejo imeti nekaj težav na prilagoditev na višje hitrosti. »Prvi trening je bil zelo zahteven, ker sem po dolgem času smučala po smukaški progi. Hitrosti ne osvojiš drugje kot na treningih smuka. Treba je biti zbran od začetka do konca. Teren je razgiban, zato je smučanje tresoče, noge pa pečejo. To je eden najtežjih smukov. Zelo pomembno je, da si povsem osredotočen na svoj nastop, še posebno, če je vidljivost takšna kot na četrtkovem treningu, ko se ni videlo ničesar,« je dejala Mazejeva, ki na treningu ni smučala na vso moč.

Teren bi ji vendarle lahko ustrezal, kajti tehnično zahtevne preizkušnje so ji pisne na kožo. »Ne spomnim se tiste tekme pred desetimi leti. Smo smučali na isti progi? Mislim, da je bila proga druga. Ta smuk je v bistvu superveleslalom. Je zelo tehnično in fizično zahteven, pa tudi nevaren,« je dodala Mazejeva in nekaj besed namenila še povratnici v svetovni pokal Lindsey Vonn, s katero sta imeli v tej sezoni že kratek stik. »Mislim, da je Vonnova premagljiva. Letos ni v takšni formi, kot je bila v minulih sezonah. Kljub težavam je v smuku vedno razred zase. A ker je ta smuk bolj podoben superveleslalomu, bodo imele prednost tehnično dobro podkovane smučarke, kot sta Anna Fenninger in Lara Gut,« je dejala Mazejeva, pri tem pa verjetno pozabila omeniti sebe. aro