Po več kot 12-urnem potovanju iz pripravljalne baze v Zrečah so vidno utrujeni igralci in člani strokovnega vodstva moške rokometne reprezentance Slovenije (vstali so že pred četrto uro zjutraj) včeraj vendarle prispeli v Zaragozo. Toda po namestitvi v hotelu v mestu z okoli 800.000 prebivalci niso imeli časa za počitek, kajti po prevzemu ključev sob so se zgolj uro kasneje odpeljali na trening v dvorano La Granha.

V luksuznem hotelu Palafox, v katerem nočitev z zajtrkom stane skoraj 300 evrov, se je namestilo 21 članov slovenske rokometne odprave, katerih stroške bivanja plača mednarodna zveza IHF. Ker je v slovenski delegaciji 25 oseb, mora četverica bivati v manj luksuznem in predvsem precej cenejšem hotelu. V Palafoxu je sicer nastanjenih vseh šest reprezentanc, ki igrajo v skupini C v Zaragozi, toda med njimi so velike razlike. Medtem ko je slovenska izbrana vrsta za novinarje na razpolago skoraj ves čas (z izjemo počitka), je vodstvo reprezentance Srbije prepovedalo stike predstavnikov sedme sile s selektorjem in igralci zunaj strogo določenih terminov, da jih ne bi po nepotrebnem vznemirjali.

Slovenski rokometaši so včerajšnji premierni trening v Zaragozi sinoči opravili v »rezervni« dvorani La Granha, danes dopoldan pa bodo testirali še objekt Pabellon Principe Felipe, v katerem bodo igrali tudi tekme v skupini C. Igralci in člani strokovnega vodstva reprezentance Slovenije bi morali po letalskem poletu Ljubljana–München–Barcelona od katalonske prestolnice do Zaragoze potovati s hitrim vlakom, toda tik pred zdajci so jih organizatorji nepričakovano obvestili, da jih čaka vožnja z avtobusom. To je pomenilo še dodatne tri ure mučenja, zato ni čudno, da so bili njihovi obrazi kljub sončnemu vremenu in pomladanskim temperaturam v Zaragozi utrujeni, zdolgočaseni in zehajoči.

Le nekaj ur pred prihodom igralcev je v peto največje mesto v Španiji prispela četverica iz strokovnega vodstva reprezentance. Fizioterapevt Gorazd Žužek, maser Sokol Kadrija, tehnični vodja Radivoje Stanič in predstavnik za stike z javnostjo Goran Cvijič so z dvema voziloma krenili proti Španiji že v četrtek ob devetih zjutraj. Obe vozili sta bili polni opreme različnih vrst, dobrih 1700 kilometrov dolgega potovanja pa četverica seveda ni opravila v enem kosu. Po skoraj 1200 kilometrih vožnje je prenočila v bližini španske meje, nekaj po poldnevu pa je včeraj končno le prispela v Zaragozo.

V Zaragozi, v kateri bi lahko reklame in plakate za svetovno prvenstvo v rokometu prešteli na prste ene roke, ni opaziti pretiranega rokometnega vzdušja. V uradnem hotelu za reprezentance je zgolj velik pano z dvema prostovoljcema in bilteni, prav tako pa posebne pozornosti največjemu rokometnemu dogodku v letu 2013 ne namenjajo niti španski mediji. Tako je sloviti športni časnik Marca na včerajšnjih 56 straneh namenil svetovnemu prvenstvu zgolj slabe tri, medtem ko je prvih 40 (!) strani posvetil najpomembnejši postranski stvari na svetu – nogometu! dek