Kako ste sploh prišli do selektorskega položaja v Savdski Arabiji?

Vse se je dogovoril moj menedžer. Dogovor, da jih čim bolje pripravim za letošnje svetovno prvenstvo, za naprej pa je vse odprto. Po koncu svetovnega prvenstva poteče moja pogodba z njihovo rokometno zvezo. Savdska Arabija ima perspektivo, ampak bi morala spremeniti celoten sistem tekmovanja, kajti tam gre za večletno sistemsko nedelo. Tamkajšnji igralci imajo telesne predispozicije, ki so celo boljše od evropskih rokometašev, ampak kar več let zaostajajo pri količini treningov. To je občutiti tudi v njihovi igri, v kateri ni discipline. Poskušal sem jih bolj ali manj disciplinirati, pri čemer sem dosegel določen napredek. Prej so bili »vreča za nabijanje«, toda zdajšnje vodstvo pravi, da nikoli niso bili boljši, kot so zdaj. Ampak to bo potrdilo ali zavrnilo šele tekmovanje v Španiji.

V skupini C v Zaragozi velja Savdska Arabija za najslabšo reprezentanco med vsemi šestimi. Ali se strinjate s takšno oceno?

Prepričan sem, da je reprezentanca Savdske Arabije naredila napredek v primerjavi s prejšnjimi tekmovanji in da smo sposobni presenetiti vsakega nasprotnika. Vsakemu tekmecu lahko prekrižamo načrte, cilje, želje... In upam, da bomo to pokazali in dokazali tudi na igrišču. No, eno so prijateljske in pripravljalne tekme, na katerih smo se najmanj enakovredno kosali z vsemi in na katerih rezultat ni bil v ospredju, drugo pa resna tekmovanja, zato bo marsikaj videti že na prvi tekmi proti Sloveniji. Na nekaterih pripravljalnih tekmah sem namerno potegnil iz igre prvo postavo, da so dobili priložnost tudi rezervisti. Kljub temu smo bili z Makedonijo dolgo v »egalu«, premagali smo mladinsko reprezentanco Slovenije, suvereno igrali proti Alžiriji...

Vaša reprezentanca slovi tudi po tem, da igra zelo nenavadne, za evropske razmere kar »indijanske« obrambe.

Zdaj ne bi želel govoriti o tem. To boste videli na tekmi proti Sloveniji. Je pa dejstvo, da lahko igramo različne obrambe: 6-0, 5-1, 3-3... Sposobni smo odigrati vse to, česar ni sposoben nihče drug. Naša težava ni igra v obrambi, precej več preglavic nam bo povzročalo napad in to, kako zmanjšati število napak v igri. Naša igra je hitra, ampak ne sme biti prehitra, ker potem delamo preveč napak.

To, da Savdske Arabije nihče ne jemlje resno, utegne biti tudi dobro za vašo reprezentanco.

To je naš velik plus, ker nas vsi jemljejo z levo roko, ker nas vsi podcenjujejo. Drži, da nas nihče ne jemlje resno. To potrjuje tudi to, da so Slovenci prišli v Zaragozo le 24 ur pred prvo tekmo z nami. Zame je to dokaz, da nas ne jemljejo resno in v tem vidim tudi našo priložnost.

Ali vas je presenetila odločitev hrvaškega selektorja Slavka Goluže, da se je odrekel Ivanu Baliću? Koliko je Hrvaška slabša brez rokometnega Mozarta?

Kar se tiče hrvaškega rokometa in reprezentance, sem velikokrat odkrito povedal svoje mnenje in zaradi tega vedno bil tudi tarča kritik in obsojanj. Ne glede na to, v kakšni formi je trenutno Balić, je še vedno eden najboljših igralcev na svetu. Če bi jaz bil selektor Hrvaške, bi ga vedno poklical v reprezentanco in njemu tudi prilagodil igro. Zanj ni potrebno, da igra na vsaki tekmi vseh šestdeset minut, ampak za ključne tekme je seveda potreben. Če je igra tako zastavljena, da se izkoristi njegova kakovost in potencial, je Ivano zlata vreden. Ampak gre za to, da nekateri ne prenesejo njegove avtoritete in da sočasno nimajo avtoritete pred njim, tako da je potem to, da ga ne pokličejo v reprezentanco, najlažja rešitev. Ko sem bil trener v klubu, z njim nikoli nisem imel težav. Še več: zelo dobro sva sodelovala in vedno je bil vodja na igrišču. Pomlajevanje reprezentance? Ne, to je zgolj iskanje alibija za morebiten neuspeh in tega argumenta ne priznavam. V športu ni mladih in starih, ampak samo dobri in slabi. Hrvaška ima veliko dobrih, ki niso bili poklicani v reprezentanco, iz njih pa bi lahko sestavili ekipo, ki bi osvojila kolajno na vsakem velikem tekmovanju.

Kdo so glavni favoriti za kolajne na SP v Španiji?

Po mojem mnenju ima Hrvaška poleg Francije daleč najmočnejši igralski kader. Glavni favorit je Francija, ki je na vseh pripravljalnih tekmah dobila daleč najmanj zadetkov. Vse druge reprezentance dobivajo veliko golov, kar je posledica slabe igre v obrambi. Za Francijo, ki je vsaj zame favorit številka ena, sta Hrvaška in Danska, Španija pa bo verjetno imela prednost domačega igrišča. To so štiri reprezentance, ki so v vlogi favoritov in med katerimi je potrebno iskati tudi svetovnega prvaka. Kar se tiče Hrvaške, me je zelo razočarala, ker je na dveh pripravljalnih tekmah z Norveško dobila toliko zadetkov – skoraj 40 na vsaki. Še posebno, ker je Savdska Arabija prejela proti Norvežanom na celotni tekmi le šestnajst zadetkov in celo zmagala s 17:16, na drugi pa smo izgubili s 24:28. Toliko golov, kot jih je dobila Hrvaška, je zaskrbljujoče. Mogoče so bili igralci utrujeni, ampak to ni opravičilo za slabo obrambo. Skratka, obstajajo tri, štirje favoriti, nato sledi velika skupina reprezentanc, med katerimi lahko vsaka premaga vsako, nato pa avtsajderji, med katere po mnenju skoraj vseh je tudi Savdska Arabija.

Kako visoko kotirajo rokometne delnice Slovenije na letošnjem tekmovanju v Španiji?

Reprezentanca Slovenije ima mlado in dobro ekipo, ki je poleg tega tudi zelo hitra v (pol)protinapadih. Toda po drugi strani se slovenski rokometaši zelo slabo vračajo v obrambo. Opazil sem, da je vratar Gorazd Škof v zadnjem času v odlični formi in prav on bi utegnil biti zelo velik plus za Slovenijo, če bo seveda tako branil tudi v Španiji. Škof popravlja skoraj vse napake slovenske obrambe, ki pa jih je na vašo žalost zelo veliko. Slovenska reprezentanca v obrambi ne igra posebej dobro, igralci pa – kar se tiče gibanja nog – niso najbolj gibljivi. Toda zahvaljujoč Škofu, ki odlično brani »zicerje« in strele s krilnih položajev, zadeva dokaj dobro deluje. Toda do težav bi lahko prišlo, če Škof ne bo imel svojega dneva. A v vsakem primeru ima Slovenija solidno reprezentanco.