Dnevnik je novembra poročal, da je v napravah nizozemskega proizvajalca Gatsometer, ki jih je kupilo in v Mariboru postavilo podjetje Iskra Sistemi, nameščena širokokotna kamera z goriščno razdaljo 50 milimetrov. Iz vzorčne slike, ki je bila priložena certifikatu te naprave, je razvidno, da kamera ne zajame v sliko zgolj prehitrega vozila, temveč tudi celotno okolico z nasprotnim voznim pasom in pločnikom vred.

Ker te naprave teoretično omogočajo globok vdor v zasebnost ljudi, je urad informacijske pooblaščenke Nataše Pirc Musar opravil nadzor nad sumom prekomerne obdelave osebnih podatkov pri izvajanju slikovnega snemanja voznikov, ki zapeljejo v križišče pri višji hitrosti od predpisane. Od mariborske občine so na uradu pridobili posnetke naprav za avtomatsko beleženje vožnje ter pripadajočo dokumentacijo.

Ugotovili so, da objektivi »po definiciji« niso širokokotni, leče pa imajo žariščno razdaljo nastavljeno tako, da omogočajo zaznavo registrske tablice, območje zunaj gorišča kamere pa je slabše vidno. Poleg tega so na mestnem redarstvu posamezne dele posnetka zameglili s pomočjo programske opreme in s tem preprečili nesorazmerno obdelavo osebnih podatkov drugih udeležencev v prometu.

Pri slikanju prekrškarjev tako ne prihaja do nesorazmerne obdelave osebnih podatkov. »Vsekakor pa bo pooblaščenec tudi v bodoče pozorno spremljal dogajanje in ob morebitni zaznavi sumov nezakonite obdelave osebnih podatkov ukrepal v skladu s svojimi pooblastili,« je še sporočil Jernej Dirnbek, državni nadzornik za varstvo osebnih podatkov.