Vsak podjetnik si na svoji podjetniški poti ustvari okolje, ki mu omogoča podjetniški in osebnostni razvoj. V tem okolju so ljudje, ki mu pomagajo, mu z zastavljanjem vprašanj postavljajo ogledalo, ga z nestrinjanjem spodbujajo k iskanju drugačnih rešitev in mu odstirajo nova znanja. »Koristno je, da ima podjetnik mentorja oziroma nekoga, ki mu pomaga na zahtevni podjetniški poti,« pravi Barbara Bregar Mrzlikar iz podjetniškega centra CEED. Pritrjuje ji Boštjan Gaberc, direktor Mikrografije, ki pravi, da se lahko učiš tudi od konkurence, od investitorjev, od poslovnih partnerjev, pa tudi nadzornega sveta.

Rast potrebuje spremljevalce

V določeni razvojni fazi ima posameznik morebiti dovolj znanja, a je za nadaljnjo rast potrebna nenehna nadgradnja, zato je pomembno, da se druži z ljudmi, ki imajo komplementarna znanja, z ljudmi, ki razmišljajo podobno pa tudi povsem drugače, saj od vseh dobiva pomembne signale. »Ni potrebno, da imaš prav mentorja, nujno pa je, da imaš ljudi, ki jim zaupaš, ki so uspešni in s katerimi preverjaš, ali si na pravi poti,« pravi Gaberc.

In kaj pravi Joanna Lord iz podjetja SEOMOZ? »Podjetništvo je strast po odkrivanju neznanega. Trajnostno naravnani podjetniki obožujejo izzive in se ves čas razvijajo. Na tej poti pa se ves čas obračajo k ljudem, ki jim lahko rečemo tudi mentorji in ki prihajajo iz zelo različnih okolij.«

Prva skupina naj bodo prijatelji, ki vas poznajo še iz časov, ko ste o podjetništvu samo sanjarili in ki dobro poznajo vaše korenine. Ko se vračate v rojstni kraj, so oni tisti, ki znajo iskreno pohvaliti vaš podjetniški uspeh in vas hkrati spomniti na to, da vam ni treba vedno hiteti, da ne smete pozabiti na svoje hobije in zabavo. Med vašimi somišljeniki naj bodo tudi ljudje, ki so v podobni podjetniški razvojni fazi. Z njimi se čim bolj pogosto pogovarjajte o dnevnih izzivih (lahko tudi preko Skypa) in o tem, kako se z njimi spoprijemate. Tako se boste drug od drugega učili, spodbujali ter sproti preverjali doseganje ciljev.

Mentorji izzivalci

V skupini »mentorjev izzivalcev« so lahko investitorji, bodoči vlagatelji, člani tima, ki razmišljajo drugače od vas, pa tudi predstavniki medijev. Uglasite se nanje in poskusite dobiti od njih čim več povratnih informacij ter na temelju tega izboljšujte lastno delo. Taka razmerja, ki jih lahko zgradite samo počasi in zaradi katerih vam velikokrat ne bo prijetno, vas bodo v poslu najbolj utrdila.

Družite se z ljudmi, ki imajo znanja, komplementarna vašemu. To vas bo spodbujalo k vseživljenjskemu učenju. Poleg tega si v izmenjavi mnenj z ljudmi iz drugih delovnih področij lahko prav inovativno odpirate nove poslovne priložnosti.

Peterico različnih mentorstev dopolnjujejo ljudje, ki vas poznajo samo kot podjetnika oziroma podjetnico. To so osebe, ki se zavedajo zahtevnosti podjetniške poti, a se nikoli ne bodo zadovoljile, če boste pristajali na povprečnost in ne boste dali vsega od sebe.