Tepeš (127,5/123 m), Kranjec (126,5/126,5), Hvala (126/126) in Prevc (121/123,5) so kljub močnemu sneženju na skakalnici Wielka Krokiew v težkih razmerah pripravili lepo presenečenje in pred nosom "odnesli" zmago lokalnim matadorjem Poljakom, ki so vodili po polovici tekme. Za domačine sta sicer odlično nastopila Kamil Stoch (133/130) in Maciej Kot (133/127 m), danes najboljša posameznika tekme, a jih je pokopal Krzysztof Mietus, ki je v finalu zmogel le 108 metrov.

Zelo težka tekma

Avstrijci, ki so nastopili brez vodilnega skakalca v svetovnem pokalu, obolelega Gregorja Schlierenzauerja, so se morali zadovoljiti s tretjim mestom in so za Slovenci zaostali kar za 32,4 točke. Schlierenzauer bo po besedah trenerja rdeče-belih Alexandra Pointnerja nastopil na posamični tekmi.

V slovenski vrsti je bil danes najboljši Hvala, ki je imel za Poljakoma Stochom in Kotom tretji rezultat dneva. "Nismo si mislili, da lahko danes kar zmagamo in smo več kot zadovoljni. Zakopane je meni osebno res posebno prizorišče, vzdušje na tekmah tu je vedno odlično. Ne počutim se, kot da bi bil vodja moštva, saj s fanti tekmujemo skupaj, se skupaj borimo in zmagujemo skupaj," je po tekmi na novinarski konferenci povedal mladi slovenski skakalec.

Za Slovenijo je današnji uspeh skupno 33. zmaga v svetovnem pokalu, po zmagi na lanski ekipni tekmi v smučarskih poletih v Oberstdorfu pa šele druga ekipna na tekmah najvišje ravni. To sezono so Slovenci na stopničkah stali na obeh ekipnih preizkušnjah, saj so bili na tekmi v Kuusamu v isti postavi tretji.

"Današnja tekma je bila res zelo težka. Pogoji so bili zelo spremenljivi, veter je obračal smer. Videli smo lahko pri dveh Norvežanih in enem Poljaku, kako hitro te lahko pokoplje neposrečen nastop. V takšnih razmerah zelo hitro lahko pride do napake. A mi smo bili danes konstantni in to je danes odločilo tekmo," je bil po zmagi vesel glavni trener slovenske reprezentance Goran Janus.

Fantastičen uspeh

"Fantom bi seveda rad čestital za zmago. To je res fantastičen uspeh. Po naravi smo optimisti in v tem športu je vse mogoče," je dodal Janus ter spregovoril tudi nekaj o pričakovanjih pred sobotno posamično tekmo: "Najprej so na vrsti kvalifikacije, kjer je želja uvrstitev vseh sedmih skakalcev na tekmo. Potem pa gremo naprej."

V soboto bo v Zakopanah na sporedu še posamična tekma svetovnega pokala. Ob 15.30 bodo najprej kvalifikacije, v katerih bo nastopilo sedem Slovencev; poleg današnjih ekipnih zmagovalcev še Matjaž Pungertar, Jernej Damjan in Anže Semenič, ob 17. uri pa se bo začela prva serija.