Britanski BBC poroča, da je usoda dreamlinerjev, s katerimi letalske družbe trenutno še opravljajo polete, neznana. Oblasti bi jim namreč v skrajnem primeru lahko tudi prepovedale letenje.

V zadnjem tednu dni so se na različnih dreamlinerjih pojavili požar, težave z zavornim sistemom, puščanje goriva in razpoke na steklu pilotske kabine. V Boeingu kljub vsemu verjamejo v svoje letalo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Boeing zaupa v zasnovo in zmogljivost 787. Gre za varno in učinkovito letalo," so zapisali v sporočilu za javnost. Poudarili so še, da so dreamlinerji doslej opravili 50.000 ur letenja in da z njimi dnevno opravijo več kot 150 poletov.

Boeing je doslej dostavil 50 letal tega tipa, v svojih knjigah pa ima še 800 naročil zanje. Da bi izpolnili vsa naročila pravočasno, so se pri ameriškem proizvajalcu odločili povečati proizvodnjo na deset dreamlinerjev mesečno.

787 dreamliner je Boeingova prodajna uspešnica. Pri proizvodnji letala so uporabljeni napredni materiali, zaradi katerih je letalo lažje, poraba goriva pa posledično manjša. Letalske družbe, ki čakajo na svoje 'sanjske ptice', kljub seriji težav zaenkrat še niso začele umikati naročil.