Uroš, na svetovnih prvenstvih se Slovenija nikdar ni izkazala s posebej vidnimi dosežki. Najvišje je bila v Tuniziji, a šele na 10. mestu.

Ne le s svetovnih, bolj sklonjenih glav smo se večkrat vračali tudi z drugih velikih tekmovanj. Vselej smo imeli dobro ekipo in visoke cilje, a nam ni na žalost nikdar uspelo v celoti. Marsikateri razlog lahko poiščemo pri odgovoru na vaše vprašanje, a nisem pravi naslovnik, pa tudi nočem komentirati tega. Pravijo, da se nima smisla ozirati v preteklost. Zdaj smo na novi poti, ki smo jo zastavili pred lanskim evropskim prvenstvom v Srbiji. Takrat smo se s šestim mestom dobro odrezali, zdaj pa želimo napraviti korak naprej. Videli bomo, kam nas bo to pripeljalo.

Ima Slovenija za svetovno prvenstvo v Španiji močnejšo zasedbo kot lani v Srbiji?

Močnejšo ima v tem smislu, da je izkušenejša za leto dni. Morda smo napredovali tudi fizično, zagotovo pa smo izkušenejši. To nam lahko pomaga v ključnih minutah, ko se tekma lomi, ko odloča ena žoga.

Na štirih pripravljalnih tekmah ste izgubili z evropskimi prvaki Danci, premagali pa ste Alžirijo, Črno goro in Tunizijo.

Še vedno imamo rezerve. V obrambi smo odigrali precej dobro, v napadu pa smo še malo šepali, a to je vse odvisno od tega, kako se ekipa začuti. Ko bo motivacija še na višji ravni, verjamem, da bomo boljši. Vesel sem, da smo na pripravljalnih tekmah rutinirano premagali Tunizijo in Črno goro, kar je dodatna vrlina naše reprezentance. Krasi nas kar nekaj odlik, a vsakič je lahko boljše. Kaj lahko, mora biti boljše!

Kje vidite Slovenijo v predtekmovanju v Zaragozi?

Brez kakršnega koli napihovanja jo vidim med prvimi štirimi. To je nujnost. Sposobni smo osvojiti tako prvo kot šesto mesto. V preteklosti so se nam že dogajali senzacionalni porazi, ki jih imamo še vedno nekje v spominu. Glavna tekmeca za prvo mesto bosta Srbija in Poljska. Južne Koreje ne smemo podcenjevati, saj ima dobro moštvo, pa tudi Belorusov z odličnim posameznikom ne. Vseeno ocenjujem, da Belorusom turnirski sistem ni pisan na kožo, Savdska Arabija pa je avtsajder. Upam na čim boljšo pozicijo.

Sistem osmine finala je odslej spremenjen, saj bodo četrtfinalisti znani že po eni tekmi.

Ta sistem je za nas morda boljši, saj ena tekma odloča o vsem. Nimamo se česa bati, saj smo dokazali, da se lahko kosamo prav z vsem. V enem dnevu se lahko zgodi marsikaj, veliko je odvisno od dnevne forme in sreče.

Verjetno bo eden od nasprotnikov v osmini finala Španija, Hrvaška, Madžarska ali Egipt.

Ta imena povedo, da si moramo v prvem delu resnično zagotoviti čim boljšo pozicijo, saj bi nam to verjetno prineslo vsaj na papirju nekoliko lažjega nasprotnika.

Kdo so favoriti prvenstva?

Krog se že dlje časa vrti okoli istih reprezentanc, se pa širi iz leta v leto. Dal bi poudarek Špancem zaradi domačega terena, Dancem, Francozom, Hrvatom, možna pa so tudi presenečenja. Svetovno prvenstvo je malo lažje od evropskega, saj je v skupinskem delu zagotovo vsaj ena eksotična reprezentanca, zato imaš kakšen dan počitka več kot na evropskem prvenstvu. A to na koncu nobenemu ne pomaga veliko, saj ni pomembno, komu je bilo lažje ali težje, štejejo se le lovorike.

Že kaj razmišljate, do kdaj boste vztrajali v rokometu?

To vprašanje mi roji po glavi že veliko časa. Sploh glede na to, da imam družino, igram v tujini, da sin hodi v šolo v Sloveniji, zato smo manj časa skupaj... Iz dneva v dan se mi prepletajo drugačne misli. Prihodnost je odvisna od vsega, tudi od razpleta na svetovnem prvenstvu v Španiji. Bomo videli, kakšen motiv bom imel v prihodnje. Zagotovo pa sem zelo ponosen, da sem kapetan te reprezentance z odličnim strokovnim štabom. Za zdaj je počutje še vedno dobro, čeprav sem prišel v Kristusova leta. Sem blizu konca kariere, a ne bom prehitro govoril ali dramatiziral. Ko se bom odločil, boste hitro izvedeli.