Včeraj so Šentjernejčani na domove poleg vabila na zbor dobili tudi peticijo, ki jo je po podatkih Pavliča podpisalo že skoraj tisoč občanov. V njej Ljudska alternativa in civilna iniciativa med drugim od občine zahtevata višino prispevka med 300 in 1400 evri. Toda župan pravi, da je temu nemogoče ugoditi. »Zakonodaja tega ne dopušča. Jaz pa ne bom deloval v nasprotju z zakonom,« pravi Hudoklin, ki se bo vabilu na zbor zavezancev odzval le, če bo od organizatorjev dobil odgovor na vprašanje, ali bodo res govorili zgolj o komunalnem prispevku. »V peticiji je namreč le ena točka o komunalnem prispevku, vse preostale pa govorijo zgolj o rušenju mene in občinskega sveta,« pravi.

Na občini vztrajajo pri predlogu, v katerem so znižali faktor dejavnosti in tudi druge parametre ter ponudili možnost plačila v več obrokih. Po županovih besedah bi bili zneski v povprečju nižji za 43 odstotkov. Te dni je svoje predloge predstavila tudi koalicijska LDS, vendar gre po Pavličevem mnenju zgolj za všečni manever, saj so predlogi skoraj enaki tistim, ki jih je podala civilna iniciativa. LDS med drugim predlaga, da bi se mladim družinam, ki bodo gradile hišo, priznala 25-odstotna olajšava, za obstoječe objekte, zgrajene do 1. januarja letos, pa olajšava v višini 50 odstotkov.

Opozicijski svetniki so v sredo ponovno zahtevali sklic izredne seje za danes, vendar je po županovih besedah ne bo, saj naj bi bila zahteva glede na poslovnik podana prepozno. Dokler odločitev o višini komunalnega prispevka ne bo sprejeta, pa ostaja občina na začasnem financiranju, saj proračuna brez predvidenih prihodkov iz tega naslova ne more pripraviti. ds