Na IVZ gripo spremljajo s pomočjo t.i. mrežnih ambulant. Epidemiološki podatki mrežnega spremljanja iz prejšnjega tedna še niso pokazali prepričljivega porasta gripe in akutnih okužb dihal, ker je bil obisk pred in med prazniki sorazmerno skromen in zato ni dober pokazatelj dogajanja v populaciji. Drugače pa je v tem tednu, je STA pojasnila epidemiologinja na IVZ Eva Grilc.

"Glede na virološke podatke iz tega tedna pa menimo, da število bolnikov z gripo skokovito narašča in že obremenjuje nekatere ambulante in bolnišnice," je dejala Grilčeva. Prejšnji teden je bilo na virus gripe pozitivnih 17 odstotkov bolnikov, v prvih dveh dneh tega tedna pa kar 40 odstotkov.

Pojavljajo se virus influence A (H1), v prejšnjih tednih pa tudi H3 in nekateri sevi influence B. "Virusi, ki se pojavljajo, so pričakovani in se tudi dobro ujemajo s cepivom," je dejala Grilčeva. Kljub pojavu gripe je še vedno čas za cepljenje. Izvajajo ga splošni in izbrani zdravniki ter zavodi za zdravstveno varstvo.

Virusi letos nekoliko zgodnji

Letos so se virusi gripe pojavili nekoliko bolj zgodaj kot ponavadi. Običajno se pojavijo v drugi polovici januarja, v februarju pa je vrh pojavnosti, je še povedala epidemiologinja.

Bolniki z gripo tožijo zaradi bolečin v mišicah in sklepih, trese jih mrzlica, imajo visoko temperaturo in dražeč kašelj. Takšni znaki trajajo približno teden dni, lahko pa se pojavijo tudi zapleti v smislu pljučnice ali vnetja srednjega ušesa.

Oboleli z gripo naj se zdravijo doma oz. v zdravstveni ustanovi, če je to potrebno, nikakor pa naj ne hodijo na delovna mesta, v šole in vrtce. Vsekakor pa velja, da je preventiva boljša od zdravljenja, pravi Grilčeva in priporoča zdrav način življenja, uživanje veliko sadja in zelenjave ter veliko gibanja, tudi na prostem, in počitka.