Po ocenah organizacije ZN s sedežem v Rimu so se globalne cene hrane od junija do julija lani skokovito dvignile za deset odstotkov, kar je povečalo tveganje za lakoto po svetu.

A glede na danes objavljene ugotovitve, se je nato indeks cen hrane decembra že tretji mesec zapored skrčil in padel na 209 točk, tako da je bila njegova povprečna vrednost lani 212 točk. To je sedem odstotkov manj kot v letu 2011, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Najbolj so v lanskem letu padle cene sladkorja (za 17,1 odstotka), mlečnih izdelkov (za 14,5 odstotka) in olj (10,7 odstotka), je navedla FAO.

"Ti rezultati kažejo preobrat od razmer julija lani, ko je skokovit dvig cen sprožil strahove pred novo prehransko krizo," je ob tem dejal pomočnik direktorja FAO Jomo Sundaram.

K pomiritvi cen hrane je po njegovih besedah prispevalo šibko povpraševanje, ki mu botruje stagnacija svetovnega gospodarstva, in ukrepi, ki jih je v letu 2011 sprejela skupina največjih gospodarstev G20 s ciljem izboljšanja transparentnosti pri trgovanju s hrano.

Britanski institut za strojništvo je medtem objavil poročilo, iz katerega izhaja, da gre letno med 30 in 50 odstotkov vse na svetu pridelane hrane v nič. To bi lahko pomenilo, da letno na smetiščih konča dve milijardi ton hrane, saj celotna svetovna proizvodnja hrane znaša štiri milijarde ton.

Krivdo za to gre po mnenju instituta med drugim pripisati slabim pogojem skladiščenja in transporta, strogo določenim rokom uporabnosti in zahtevam trgovin po na videz popolnih prehrambenih izdelkih, siljenju potrošnikov v nakup akcijskih prehrambenih izdelkov tipa kupiš enega, dobiš drugega zastonj, pa tudi zahtevnosti samih potrošnikov.

Poročilo je ob tem namignilo, da gre v Evropi in ZDA v smeti polovica kupljene hrane.

Kot je ob tem dejal direktor instituta Tim Fox, je raven hrane, ki gre v nič, "pretresljiva", saj bi z njo lahko prehranili naraščajoče svetovno prebivalstvo in tiste, ki so že danes lačni.

"Gre tudi za nepotrebno izčrpavanje zemlje, vode in energetskih virov, ki so bili uporabljeni pri proizvodnji in distribuciji vse te hrane," je dodal.