Slavnostni govornik na letošnji slovesnosti ob 71-letnici dražgoške bitke bo zgodovinar Božo Repe. »Letos smo se odločili, da k nam povabimo Gorenjca, zgodovinarja Boža Repeta, saj je po toliko letih prav, da tudi zgodovinarji povedo, kaj je dražgoška bitka pomenila takrat in kaj lahko pomeni še danes. Verjamem, da bo profesor Repe dal marsikatero iztočnico tudi mlajšim rodovom,« je pojasnil predsednik organizacijskega komiteja Zdravko Krvina.

Glede pomena bitke se namreč krešejo mnenja. Znamenito dražgoško bitko mnogi štejejo za simbolni začetek upora Slovencev proti okupatorju, ki pa se je po bitki zločinsko znesel nad vasjo in njenimi nedolžnimi prebivalci. Ali je bila torej odločitev o boju pravilna in ali je bila pravilna odločitev o umiku partizanov iz Dražgoš in žrtvovanje vasi? Morda bodo tisoči, ki bodo to nedeljo zagotovo spet prišli pod Jelovico, dobili odgovore.

Vlade bržkone pod Jelovico ne bo

Je pa tokratni govornik prvi nepolitik po mnogih letih. Lani je v Dražgošah govoril predsednik države Danilo Türk, ki je bil govorec tudi leta 2008. Ob njem je z ostrimi besedami najbolj razvnemal strasti predsednik borcev Janez Stanovnik. Prejšnja leta so bili govorci Milan Kučan (stalni gost Dražgoš), Katarina Kresal, Pavle Gantar, Jelko Kacin in Karl Erjavec, ki je bil leta 2007 v vlogi ministra za obrambo edini predstavnik takratne Janševe vlade. Sedanji predsednik Borut Pahor (za v nedeljo je že napovedal prihod) je tudi med stalnimi gosti in je v vlogi predsednika vlade vedno prišel s številnimi ministri. Nasploh velja, da v Dražgoše hodijo le levi politiki, desni pa se jih na daleč izogibajo. Kar pa niti ne preseneča, saj jih organizacijski komite sploh ne vabi.

Očitno bo tako tudi letos, saj na Uradu vlade za komuniciranje nimajo podatka o tem, ali bo prišel predsednik vlade Janez Janša ali kdo od ministrov. Obrambnega ministra Hojsa že ne bo, ker ni bil vabljen. »Povabili smo predsednika države, državnega zbora in državnega sveta. Predsednika vlade nismo povabili, ker je naredil toliko škode za NOB, da ga ne vabimo. Ministrov posebej tudi ne vabimo. Povabili pa smo predsednike strank Viranta, Erjavca, Jankovića in Lukšiča. Desnih ne vabimo, ker tako in tako nikoli ne pridejo,« je pojasnil Zdravko Krvina.

Tisoči v Dražgoše peš

Vsekakor pa velja, da ima dražgoška slovesnost vsako leto večji športni in rekreacijski pomen. Številni se bodo v Dražgoše podali peš. Najbolj znan je pohod po poteh Cankarjevega bataljona s Pasje ravni. Lani se ga je udeležilo 582 pohodnikov. Začetek pohoda bo malo pred polnočjo izpred kmetije Košir na Pasji ravni, prihod v Dražgoše pa po desetih urah nočne hoje. »Vse opozarjam, da naj nikar ne podcenjujejo pohoda in ne precenjujejo svojih sposobnosti. Obvezna je tudi svetilka in seveda primerna obleka in obutev,« je opozoril predsednik Planinskega društva Škofja Loka Jože Stanovnik. Za morda še težjega pa velja pohod iz Železnikov prek Ratitovca. Tudi ta se začne ob polnoči. »Prvih šest kilometrov je bolj dolgočasnih, saj hodimo po asfaltu iz Železnikov do Prtovča. Potem se začne zares, na poti je tudi nekaj snega, zato naj udeleženci vzamejo s seboj majhne dereze. Pot po Dražgoški gori pa je trda, a ni ledena ali zasnežena. Imamo dobre izkušnje, na to pot se res odpravijo le najbolj utrjeni,« je dejal predsednik PD Železniki Lojze Lotrič. Lani se je tega pohoda udeležilo 228 pohodnikov. Sicer pa se bo organizirano dalo na pot odpraviti še iz Soteske v Bohinju, od koder bodo pohodniki krenili od sedme do pol osme ure zjutraj. Zadnja leta se veliko ljudi odloči tudi za tržiški pohod. »Pričakujemo okoli 200 ljudi, pot je dolga 21 kilometrov, krenili bomo od pete do pol šeste ure zjutraj iz Bistrice pri Tržiču,« je pojasnil Valentin Klemenčič.

V Dražgoše bodo pohodniki prišli še iz Škofje Loke prek Križne Gore in Čepulj (odhod ob 6. uri z avtobusne postaje v Škofji Loki), iz Kranja prek Podblice, iz Čepulj prek Mohorja, iz Krope prek Jamnika, iz Selc prek Kališa ter iz Železnikov prek Rudnega. Lani so prvič organizirali tudi pohod s Tuškovega griča (parkirišče za smučišče Cerkno) prek Davče. Nekaj je tudi kolesarskih vzponov, in sicer iz Kranja, Selc, Škofje Loke in Krope.

Prireditev ob spomeniku, na kateri bodo nastopili orkester Slovenske vojske, partizanski pevski zbor, harmonikarski orkester Železniki in dramski igralec Domen Valič, se bo začela ob 12. uri.