Radeče. Julija lani smo v Dnevniku pisali o tem, da je 50 zaposlenih v Prevzgojnem domu Radeče, ki deluje pod okriljem Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij (UIKS), ta pa spada pod pravosodno ministrstvo, zaskrbljenih za svoja delovna mesta. »Da se nekaj pripravlja,« so nam namignili v domu, edinem pri nas, ki je namenjen prevzgoji mladoletnikov, ki pridejo navzkriž z zakonom.

Zaposleni so to sklepali, ker sodišča v prvi polovici leta k njim niso napotila niti enega novega gojenca, prav tako pa niso objavili razpisa za direktorja, potem ko se je zadnji, Ladislav Močivnik, upokojil. Poslanec Matjaž Han je na podlagi našega članka ministru za pravosodje in javno upravo Senku Pličaniču zastavil poslansko vprašanje, ta pa je namigovanja, da bi o tem resno razmišljal, odločno zavrnil. Še več, dejal je, da vsaj še tri leta sprememb zagotovo ne bo, saj je za toliko časa že sklenjena najemna pogodba za objekt, ki je po denacionalizaciji prešel v last družbe hčera krščanske ljubezni svetega Vincencija Pavelskega v Beogradu. Drži pa, da zato država za najemnino na mesec odšteje skoraj 11.000 evrov, objekt pa mora tudi sama vzdrževati.

V Radečah vse manj delovnih mest

Zadnje dni pa so se govorice o nameri aktualne vlade, da dom zapre, znova pojavile. To naj bi potrdil tudi državni sekretar na ministrstvu za pravosodje in javno upravo Helmut Hartman. In to le pol leta potem, ko jih je minister Pličanič zavrnil. Zato ga je Matjaž Han v javnem pismu vprašal, če se je ta »bližnja prihodnost« pol leta po odgovoru že iztekla, in še, da nad občino Radeče, ki se po propadu družbe Radeče papir že tako sooča z najtežjo socialno sliko v zgodovini, očitno visi Demoklejev meč uničevalne vladne politike. Brezposelnost je namreč po zaprtju papirnice zrasla za alarmantnih 20 odstotkov, zdaj pa so pred novo socialno bombo. »Kot nekdanji in dolgoletni župan Radeč dobro vem, kako dragoceno je za tako majhen kraj, kot so Radeče, vsako delovno mesto,« je še zapisal Han, ki ne razume, da vlada dopušča, da posamezni kraji umirajo na obroke, medtem ko mednarodne in domače izkušnje kažejo, da je takšna radikalna varčevalna politika glavni zaviralni dejavnik za ponovno gospodarsko rast.

Stroške bo treba znižati

Kot je še zapisal v odprtem pismu, bo predlagal sklic izredne seje občinskega sveta, na njej pa naj bi svetniki izoblikovali peticijo proti zaprtju prevzgojnega doma, ki bi jo podpisovali občani. Morda pa to le ne bo potrebno. Neuradno so nam na Uradu za izvrševanje kazenskih sankcij zatrdili, da o zaprtju ni govora, res pa je, da zaradi zakona o uravnoteženju javnih financ preučujejo različne možnosti, kako bi znižali stroške. Ali bodo morebiti zato prisiljeni v selitev doma na drugo, cenejšo lokacijo ali pa jim bo s pogajanji uspelo znižati najemnino, za zdaj ni znano. Rešitve naj bi namreč iskali zunanji strokovnjaki ministrstva. Han pa je večkrat poudaril, da gre za napako iste, Janševe vlade izpred štirih let. Ta je namreč le 12 dni pred tem, ko je sestopila z oblasti, vrnila objekte v naravi, čeprav bi lahko to rešili tudi kako drugače.