Kljub temu da spremljam marsikoga pri marsikaterem projektu, moram reči, da nas v Sloveniji ni prav veliko – mladih študentov podjetnikov. Čeprav je veliko in malo dokaj relativen pojem, pa se mi zdi, da bi nas resnično lahko bilo več. Se mi zdi, kot da obstaja neka »bremza«, kot da imamo sicer veliko dobrih idej, ki pa jih dejansko ne moremo zares uresničiti. Pa poglejmo podrobneje. Je imeti uspešno start-up podjetje oz. ustanoviti lasten s.p. v teh časih resnično tako težko? Za odprtje s.p.-ja potrebujemo namreč zgolj osebno izkaznico in z enim samim podpisom že postaneš lastnik podjetja. Vendar to podjetje tudi vzdrževati, plačevati vse fiksne stroške ter se ob vseh začetnih težavah tudi uspešno razvijati … no ja, malce težja zadeva.

Zdi se mi, da je med študenti to še toliko težje. Velika večina vseh mojih kolegov (in verjetno tudi vseh študentov nasploh) živi precej lagodno življenje. (Na pol) subvencionirana prehrana s študentskimi boni, privilegiji z različnimi vstopnicami in popusti, študentske štipendije ipd. Z ustanovitvijo podjetja (kljub temu, da gre za t. i. »študentski s.p.«) pa študent vse te bonitete izgubi. In še za zraven: država te iz danes na jutri začne obravnavati kot podjetnika z ustaljenimi prihodki (čeprav še sploh nisi začel poslovati in si ustanovil s.p. zgolj zato, da lahko pravno formalno podpišeš kakšno pogodbo), začneš plačevati davke in prispevke, ob tem pride še strošek za računovodstvo in se nabere za min. 500 evrov oportunitetnih stroškov.

In ob vsem tem se jaz vprašam, zakaj je tako. Poznam veliko sposobnih ljudi z odličnimi poslovnimi idejami in ne razumem zakaj jim ne omogočimo, da bi te ideje razvili in jih spravili na trg. Sicer bi verjetno 90 % teh idej propadlo ali pa sploh ne bi bilo dejansko dokončno uresničenih; pa vendar se sprašujem, kako to, da imamo tako zelo zaprt ekosistem, ki ne dopušča učenja na napakah. V kolikor se ti resnično ne posreči ali nisi iz bogate družine, ki bi sfinancirala propad podjetniške ideje in dala novo finančno injekcijo za zagon nove, si praktično brez vsakih dobrih možnosti za uspeh.

Morda sem rahlo zašel… Ob razmišljanju o negativnih stvareh potem ena slaba misel vodi v drugo. Se mi zdi, da je teh slabih negativnih misli zadnje čase čedalje več, preveč. Zato bom ta trenutek prenehal misliti slabo in se osredotočil na pozitivo.

Kljub vsemu v naši Sloveniji še vseeno obstajajo ljudje, ki resnično krepijo pravi pozitivni podjetniški duh ter si na vse moči prizadevajo za ustanovitev, ohranitev in razvoj start-upov. Upam tudi, da bodo takšne misli v prihodnosti prevladale. In tudi zaradi njih tudi sam vztrajam, saj mi vedno znova dajejo tisto pozitivno energijo in pravo motivacijo za osebni in poslovni razvoj.

Za konec še kratek citat, ki ga rad uporabljam: "The pessimist sees the problems in every opportunity. Whereas the optimist sees the opportunity in every problem." - Winston Churchill

*Pesimist v vsaki priložnosti vidi problem. Optimist pa vidi priložnost v vsakem problemu.