Konkurenca v Wisli, ki prvič gosti tekmo svetovnega pokala, je okrnjena, zato je bilo treba za uvrstitev na današnjo tekmo, ki se bo začela ob 20.30, premagati le devet tekmovalcev. Izmed najboljše deseterice zaradi počitka manjkata Nemca Severin Freund, drugouvrščeni v skupnem seštevku svetovnega pokala, ki se na zadnji tekmi novoletne turneje sploh ni uvrstil v finale, ter 17-letni Andreas Wellinger, ki je v Bischofshofnu padel, potem ko je imel celo najdaljši skok v prvi seriji. Na račun odsotnosti dveh Nemcev sta največ pridobila Jaka Hvala in Peter Prevc, ki sta tako uvrščena v najboljšo deseterico in jima sinoči ni bilo treba v kvalifikacije.

Na tekmi bo nastopilo vseh šest Slovencev, saj so bili v kvalifikacijah, v katerih se je v sneženju zelo spreminjala moč in smer vetra, stoodstotno uspešni. Po pričakovanju je bil najboljši izkušeni Robert Kranjec na 7. mestu (127,5 metra). Prijetno je presenetil 19-letni debitant na tekmah svetovnega pokala Anže Semenič iz Tržiča z 21. mestom (128 m), ki je znal izkoristiti pomoč vzgonskega vetra ter potrdil dobro formo, potem ko je bil konec tedna na tekmah celinskega pokala v Zakopanah četrti in prvi. Matjaž Pungetar je bil 32. (118 m), Jernej Damjan pa 36., (118,5), medtem ko je Jurij Tepeš ostal doma na treningu in se bo reprezentanci pridružil v Zakopanah. V kvalifikacijah je zmagal domači tekmovalec Maciej Kot (129 m), najdlje (139 m) pa je skočil Avstrijec Stefan Kraft, a bil zaradi izjemne pomoči vetra po odbitkih tretji.

Elitna deseterica je skočila le za trening. Zmagovalec novoletne turneje, Avstrijec Gregor Schlierenzauer, je bil razred zase s skokom 133,5 metra, čeprav se je v zaletno smučino spustil s petih naletnih mest nižje, kot so tekmovali v kvalifikacijah, in treh kot preostali člani najboljše deseterice. Schlierenzauer bo drevi v Wisli, ki je domači kraj nekdanjega poljskega asa Adama Malyzsa, naskakoval 46. zmago v karieri za svetovni pokal, s čimer bi se na prvem mestu izenačil z legendarnim Fincem Mattijema Nykaenenom. Prevc je z vetrom v hrbet pristal pri 126 metrih, Hvala je skočil pol metra dlje z nekaj pomoči vzgonskega vetra. »Skakalnica v Wisli je posebna po tem, da te nese daleč, če si v formi, in te zelo kaznuje, če nisi popolnoma pripravljen in delaš napake,« je povedal Peter Prevc. jo