Čez 13 dni se v Avstraliji z dirko »Tour Down under« odpira nova kolesarska sezona elitnih dirk WorldToura. Za slovenske kolesarje je po eni plati že zgodovinska. Kar trinajst kolesarjev bo lahko vozilo na največjih dirkah. Daleč največ doslej. Glede na populacijo zagotovo gre za svetovni fenomen. Od tega bo kar deveterica vozila v elitnih 18 ekipah, ki so dobile licenco UCI ProTeam za sodelovanje na vseh 28 dirkah WorldToura. Simon Špilak je član ruske Katjuše, kateri Mednarodna kolesarska zveza ni dodelila statusa ProTeam, po pritožbi pa bo odločitev presojalo Mednarodno športno razsodišče CAS.

Blaž Jarc, ki je član nemške NetApp-Endura, Aldo Ino Ilešič v dresu ameriške UnitedHealthcare in Gregor Gazvoda (doslej Ag2r), ki je član zasedbe ChampionSystem z uradnim sedežem na Kitajskem, imajo z UCI-statusom ProKontinental možnost sodelovati na največjih dirkah s povabilom organizatorja. Ta možnost bo tudi alternativa Špilakove Katjuše. Ekipe so sedaj v obdobju uradnih predstavitev, zadnjih usklajevanj tekmovalnega koledarja, iskanjem najbolj primernih pogojev za trening, večina v kombinaciji z morebitnimi skupinskimi pripravami. V Evropi se sezona prvih dirk prične že konec januarja.

Od deveterice bo zelo podoben dres lanskemu nosil le Jani Brajkovič. Z Borutom Božičem, kateremu so za prvi del sezone skrojili nov model dresa državnega prvaka, sta namreč edina ostala v dosedanjem dresu Astane. Ekipo pa so predstavili v Kazahstanu v polarnem mrazu pod minus 30 stopinjami Celzija. Klub Kristijana Korena je z sponzorskim odhodom Liquigasa dobil novega glavnega pokrovitelja Cannondale, proizvajalca koles. V novih sredinah so Grega Bole (Vacansoleil) in novinci med elito Luka Mezgec (Argos - Shimano), Marko Kump (Saxo Tinkoff), Jure Kocjan in Robert Vrečer (Euskaltel - Euskadi). V začetku avgusta bo dres Radenske za italijanski Lampre zamenjal še najmlajši Jan Polanc.

Obeta se torej izjemno zanimiva sezona, seveda z dodatkom domače scene z ekipami Adria Mobil, Sava in Radenska. Vrhunec po geografski plati bo gostovanje Gira v zamejskem delu, predvsem v okolici Trbiža, s ciljem 10. etape na idilični planini Pecol 14. maja. Kot nalašč se obeta izjemna slovenska zasedba. Jani Brajkovič, ki te dni pošilja svojim sledilcem fotografije pokrajine s Kanarskih otokov, je napovedal, da bo na Giru v vlogi pomočnika novemu zvezdniku kazahstanske zasedbe Vincenzu Nibaliju, francoski Tour ali špansko Vuelto pa bo kot vrhunec izbral glede na počutje (utrujenost) po italijanskem krogu.

Jure Kocjan in Robert Vrečer sta te dni v Baskiji, na predstavitvi doslej najbolj nacionalno homogene kolesarske ekipe. Slovenca sta že mala atrakcija oranžnega Euskatela. Oba sta že potrjena, da bosta z zvezdnikom Samuelom Sanchezom vozila tudi na Giru. Kocjana želijo imeti spredaj na vseh velikih klasikah. »Mislil sem, da bom lahko bolj izbiral dirke, a lastne pobude v Euskaltelu ni,« je že spoznal Kocjan. Grega Bole je z nizozemskimi počitnikarji v novo sezono skočil sproščen in razbremenjen. Ne samo kot srečni očka, pač pa tudi od uradnih organov potrjen kot pošten kolesar. Potrdilo, ki ima v kolesarskem svetu v tem obdobju neprecenljivo vrednost. Luka Mezgec je ravno včeraj na skupinskih pripravah Argosa v Altei v Španiji izkusil moč prvega zvezdnika Nemca Johna Degenkolba. »Vadili smo sprinterski vlak. Enkrat sem bil v vlogi nasprotnika in v dvoboju ena na ena me je premagal za 20 metrov,« je primerjavo z enim od najboljših sprinterjev izkusil Kamničan, ki bo sezono začel na dirkah v Katarju in Omanu kot tudi Božič in morda še kdo. V koledarju ima tudi Giro. S tem ko je SaxoTinkoff kot dvajseta ekipa po vrednosti izbranih kolesarjev, je tudi »dolenjska puščica« Kump v tretjem poskusu končno med elito. Tudi osebno ve, da bo 2013 plodno leto. In česa je, mimogrede, vesela večina kolesarjev? »To, da je zima kolesarjem naklonjena in lahko doma dobro treniramo. Da ni treba v toplejše kraje,« je navrgel Borut Božič, po novem uradni glasnik slovenskih kolesarjev. Je predstavnik kolesarjev v novem ožjem vodstvu Kolesarske zveze Slovenije.