Lani je omenjena založba natečaj za modro ptico razpisala za izvirni roman za odraslo publiko, tokrat pa so se pisci pognali v boj s še neobjavljenimi deli za mladino od dvanajstega leta dalje. Med 25 prispelimi literarnimi proizvodi je žirija, ki ji je predsedovala Alenka Veler, urednica leposlovja pri Mladinski knjigi, v krog nominirancev poleg zmagovalca poslala še Tadeja Goloba s knjigo Kam je izginila Brina?, Miho Mazzinija z Reševanjem plavolask, Cvetko Sokolov, ki je v tekmi sodelovala z delom Kar ne ubije, ter Ireno Velikonja s Tašo. Velerjeva je v bazenu vseh tekstov zaznala izjemno žanrsko raznorodnost, junake nominirancev pa druži dejstvo, da so otroci ali mladostniki sodobnega časa.

Velerjeva priznava, da so pri odločitvi o zmagovalcu odločale malenkosti, na koncu pa je bilo izbrano delo, ki po mnenju žirantov nagovarja najširši krog bralcev. Möderndorferjev mladinski roman Skoraj kot v filmu med platnice ujame zgodbo enajstletnika Gašperja, ki med sošolci ni ravno posebej priljubljen in zato večino prostega časa potroši pred računalnikom ter prijateljske vezi snuje kar po spletu. Junakov smiselno urejeni svet pa se začne postopoma sesuvati, ko se njegova družina razkroji.

»Vešče pisateljsko pero Vinka Möderndorferja je izoblikovalo izviren lik glavnega junaka, ki se giblje med skorajda arhetipskimi protagonisti. (...) Möderndorferjeva gibka pisateljska govorica nas pelje od enega presenetljivega preobrata do drugega, začinjena pa je s številnimi referencami iz sodobne pop kulture in ustvarja žive podobe življenja v moderni družbi,« se je zapisalo žiriji, ki so jo ob predsednici tvorili še glavni urednik Mladinske knjige Bojan Švigelj, urednik Cankarjeve založbe Zdravko Duša ter urednika pri Mladinski knjigi Andrej Ilc in Pavle Učakar.

Zmagovalec se je ob prejetju modre ptice pošalil: »Ne bi bil enako močno vesel, če bi kdo od kolegov dobil nagrado, a zagotovo bi bil tudi za kogar koli med konkurenti vesel.« Pisec, esejist in režiser pa je pristavil še, da se današnji najstniki resnično veliko ukvarjajo s sodobnimi komunikacijskimi zadevami in te zato zelo opredeljujejo njihovo mladost ter zorenje, zaradi česar je tej temi tudi sam v delu odmeril veliko prostora. Zmagovalna knjiga bo med bralce ponesena konec marca, založba Mladinska knjiga pa bo nekoliko kasneje po vsej verjetnosti izdala tudi preostala nominirana dela.sk