Medtem ko si novo vodstvo Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) na vse pretege prizadeva javnosti dokazati, da je v zborničnem sistemu zavel nov veter, številne obrtnike zanima zgolj, kako dolgo bodo še prisiljeni plačevati članarino. Ker novela obrtnega zakona še vedno ni sprejeta, ni znano, kdaj in pod kakšnimi pogoji bodo obrtniki iz zbornice lahko izstopili, če bo državni zbor dejansko uzakonil prostovoljno članstvo v OZS.

Če je bilo prvotno predvideno, da bodo lahko člani iz zbornice izstopili z dnem uveljavitve novele obrtnega zakona, je vlada kasneje predlagala šestmesečno prehodno obdobje, OZS pa si prizadeva, de bi bili izstopi mogoči šele s 1. januarjem leta 2014. Do takrat bi morali obrtniki v skladu s predlogi dopolnil OZS plačevati članarino zbornici, kot to predvideva obstoječi zakon, torej od 10 do 50 evrov na mesec. Le tako bi lahko zagotovili stabilno poslovanje zbornice, so prepričani v OZS.

V zbornici imajo glede prostovoljnega članstva še vedno vrsto pomislekov, izrecno pa nasprotujejo deregulaciji poklicev. Kot je na včerajšnji novinarski konferenci povedal predsednik zbornice Alojz Kovšca, bi lahko v tem primeru določeno dejavnost opravljal tudi nekdo, ki za to nima ustrezne izobrazbe, kar pa bi se odrazilo v eroziji strokovnosti. Skrbi jih tudi morebitna ukinitev obrtnih dovoljenj, potrdila, da je nosilec dejavnosti ustrezno izobražen. »To je za nas pomembno zaradi podobnih ureditev v državah, ki nas obkrožajo. Če Hrvaška vstopi v schengensko območje, mi pa ne bomo zahtevali obrtnega dovoljenja, bo naše obrtništvo ob meji zamrlo,« pojasnjuje Kovšca.

Sicer pa je predsednik upravnega odbora OZS Janez Kaker včeraj pojasnil, da je vršilec dolžnosti generalnega sekretarja zbornice Pavel Sedovnik dan pred objavo višine njegove plače v Dnevniku, 27. decembra, podal odstopno izjavo. Sedovnik, gimnazijski maturant po izobrazbi, bo odšel v pokoj, za odpravnino pa bo prejel zgolj zakonsko določene tri bruto plače. Ta se mu je sicer prek kratkim znižala z okoli 9000 na okoli 5000, kar pomeni, da bi njegova odpravnina znašala 15.000 evrov, pa čeprav mu je po Kakerjevih besedah dejansko pripadalo kar 55.000 evrov več.