Simona Mernik je, kot kaže, specialistka za maratonska sojenja na Okrajnem sodišču v Mariboru. Že na decembrskem predobravnavnem naroku je sodnica do večera procesirala in »obdelala« vseh 12 osumljencev. Tudi na včerajšnji uvodni glavni obravnavi kazenskega postopka si je zadala visok cilj, saj je na sodišče povabila vseh deset obdolžencev. Vendar ji je za ta podvig tokrat zmanjkalo časa, saj jih je uspela zaslišati le polovico.

Tožilec diplomiral iz inkvizicije

Okrožni tožilec Tilen Ivič je poznavalec krivičnih preganjanj. Mariborsko pravno fakulteto je sklenil z diplomsko nalogo z naslovom Izvor in organizacija inkvizicije v visokem srednjem veku. Ivič je kakopak prepričan, da so njegova tožilska postopanja zakonita in legitimna in da so vsi obdolženi dejansko zagrešili, kar jim očita.

V obtožnem predlogu je zapisal, da so bili obdolženci 3. decembra okoli 21.55 v skupini demonstrantov, ki je na Glavnem trgu in na Starem mostu obmetavala policijski kordon z granitnimi kockami, steklenicami ter s palicami, s čimer so uradnim osebam skušali preprečiti uradno dejanje. Zaradi teh tožilskih očitkov je bila deseterica v priporu do konca lanskega leta. Na prostost je prej sodnica spustila edino Žarka Strahinića in Sanela Canovića, saj sta na predobravnavnem naroku priznala krivdo, nato ju je Mernikova obsodila na nekajmesečni pogojni zapor in jima odpravila pripor.

Dvometrašu se je tresel glas

Včeraj se je moral prvi zagovarjati 20-letni Mitja Murko. Plečat dvometraš iz Maribora po videzu ustreza klišeju nasilnega demonstranta; ne nazadnje so policisti njegovo aretacijo utemeljili s tem, da so ga prepoznali na podlagi njegove zunanjosti in oblačil. Vendar Murko vztraja pri trditvi, da je nedolžen. S tresočim glasom je skušal sodnici čim bolj podrobno opisati, kaj se je dogajalo kritičnega večera.

Na proteste je šel s soobdolženim Matejem Lorberjem in še z enim prijateljem, se je uvodoma zagovarjal. Ko so se začeli izgredi, se je trojica umaknila s Trga svobode in se odpravila domov. Vendar čez most ni mogla, ker ji je pot zaprl policijski kordon. Čez čas so se policisti umaknili, promet čez most se je sprostil, Murko in prijatelja pa so se odpravili proti desnemu breg mesta. Na mostu so srečali Canovića, ki se jim je pridružil in z mostu vrgel petardo. Že naslednji hip je k njim pritekla skupina policistov v oklepih in jih vklenila. »Kasneje me je policist trikrat udaril v rebra in mi rekel: 'Kaj je, debeli!'« je potožil Murko.

Ptujčan Jernej Štebih je star 29 let. Ko je po radiu poslušal, kaj se dogaja v Mariboru, se je z bratom in prijateljem odpravil na pot. »Na Trgu svobode smo iz radovednosti opazovali izgrede, ko pa je policija začela preganjati izgrednike, smo se umaknili in šli v lokal na pijačo,« je razlagal. Ko so zapustili lokal so se odpravili čez most, saj so avto parkirali pri kliničnem centru. Policijskega kordona tedaj ni bilo več.

Ogledati si je hotel praznično razsvetljavo

»Pred nami so hodili trije moški, eden izmed njih je metal petarde,« se je spominjal Štebih. »Ko smo jih skoraj dohiteli, so nam naproti pritekli policisti. V strahu sem dvignil roke. Ukazali so mi, da naj ležem na trebuh, nato so me vklenili in me odvedli k bivšemu kazinoju. Tam je policist enega vklenjenega brcnil, meni pa je drug primazal tri klofute. Tedaj je pristopil drug policist in je kolegu rekel: 'Pusti ga, ta je moj. Ta je bil priden.'« Tudi na policijski postaji je bil odnos vse prej kot prijazen, je dejal Štebih. »Vseskozi so me cinično spraševali, ali bom še metal kocke, ali se mi je to splačalo,« je pričal.

Tragikomična je bila pripoved 39-letnega Igorja Janžekoviča. Potem ko je okoli 20. ure šel na kebab in ga plačal s kuponom, ki mu ga je dala sestra, se je peš odpravil v mesto prepričan, da so protesti že mimo. »Sem proti nasilju, na demonstracije ne hodim,« je trdil in razkril razlog, zakaj se je hotel zvečer sprehoditi čez Stari most v center Maribora: »Hotel sem si ogledat novoletno okrasitev v mestu.« Ko je opazil, da zaradi policijskega kordona ne more prečkati Drave, se je obrnil. »Počila je petarda, slišal sem hrup in vreščanje, nato so me policisti grobo podrli na tla, pri čemer so mi poškodovali glavo,« je izpovedal. Sojenje se bo nadaljevalo v torek.