Kulinarične novice: sreda, 9. januar 2013
Se vam zdijo zamrznjeni ribji fileji praktična in cenejša alternativa svežim ribam iz ribarnice? Pri Zvezi potrošnikov Slovenije so predstavili izsledke mini testa zamrznjenih filejev osliča in vitkega soma, iz katerih je razvidno, da velik del teže zavitka s fileji predstavlja voda. Pri večini testiranih vzorcev se je namreč teža po odtajanju zmanjšala za več kot 30 odstotkov, pri dveh vzorcih pa celo za več kot 40 odstotkov. Senzorični preizkuševalci so večino izmed 12 zamrznjenih ribjih filejev različnih znamk zaradi izredno slabe kakovosti označili za senzorično žalost. V zvezi potrošnikov zato državi svetujejo javni razpis za izbiro dobavitelja ribjih filejev za šole in vrtce, pri katerem bi določili minimalne kakovostne zahteve.

Sveže ribe iz ribarnice so nedvomno boljše od vsakovrstnih zamrznjenih ribjih filejev. (Foto: Jaka Gasar)