Porast turistov beležimo predvsem iz Ruske federacije, Kitajske in Nizozemske, v primerjavi z enakim obdobjem predlani pa smo našteli manj turistov iz Italije, Srbije in Španije.

Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo so s podatki o turističnem prometu v enajstih mesecih lanskega leta zelo zadovoljni. »Posebno smo zadovoljni z novembrskim izkupičkom prihodov in prenočitev turistov ter z nadaljevanjem trenda rasti prihodov in prenočitev tujih turistov – prenočitve tujih turistov so se zgolj v novembru povečale za kar 28 odstotkov,« je povedal Marjan Hribar, generalni direktor direktorata za turizem in internacionalizacijo na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, in dodal: »Verjamem, da rezultati odražajo pravilno usmerjenost tržnokomunikacijskih aktivnosti Slovenske turistične organizacije, ki jih bomo nadaljevali tudi v prihodnje.«

Z rezultati je zadovoljna tudi Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije, saj visoko rast dosegamo na perspektivnih oddaljenih trgih, kot so Kitajska, Japonska in ZDA. Pakova tudi opaža, da se je število italijanskih ter domačih turistov in njihovih prenočitev zmanjšalo, kar je odraz zaostrenih gospodarskih razmer v državah.

»Ob sicer dobri nastanitveni statistiki slovenskega turizma je zaznati tudi vpliv gospodarske krize, ki se odraža v manjši potrošnji turistov in krajšem času njihovega bivanja, ostrejša pa je tudi cenovna konkurenca ponudnikov,« je še povedala Maja Pak.

Med prazniki zabeležili dobro zasedenost

V slovenskih naravnih zdraviliščih beležijo dobro zasedenost med božičnimi in novoletnimi prazniki. Hoteli so bili povprečno zasedeni od 80- do 100-odstotno. Tudi Ljubljana postaja vse bolj priljubljena. Po podatkih Zavoda za turizem Ljubljana bo leto 2012 rekordno, saj v Ljubljani pričakujejo več kot 800.000 prenočitev (natančnih rezultatov še ni). Tudi v evropski prestolnici kulture 2012 Maribor so v prvih enajstih mesecih zabeležili 20 odstotkov več prenočitev kot v enakem obdobju lani. Samo v novembru pa kar 92 odstotkov več kot novembra 2011, kar je predvsem posledica svetovnega prvenstva v šahu. Največ tujih turistov, katerih delež med vsemi prenočitvami v Mariboru je 80-odstoten, je iz Avstrije, Nemčije, Italije, Rusije in Hrvaške. V prvih enajstih mesecih so na Bledu zabeležili 3-odstotno rast prenočitev turistov. Največ prenočitev so ustvarili gostje iz Nemčije, Italije in Velike Britanije, največjo rast prenočitev pa beležijo pri gostih iz Japonske (+27 odstotkov), Izraela (+26 odstotkov) in Rusije (+18 odstotkov). Pri tem je treba upoštevati tudi, da sta bila v letu 2012 zaprta dva hotela – hotel Astoria je zaradi obnove zaprt od lanske pomladi naprej, Vila Bled pa od oktobra. V občini Piran kljub polni zasedenosti čez praznike pričakujejo za leto 2012 od 3 do 4 odstotke manj prenočitev kot v letu 2011. Zaradi rekordnega lanskega leta po številu prenočitev in krize na italijanskem trgu italijanskih gostov ni bilo mogoče v celoti nadomestiti z gosti z drugih trgov. Opazno se je znižalo tudi število domačih prenočitev. vl