"To ni le zgodba Ivana Vogrina, temveč zgodba tisočih slovenskih podjetnih ljudi. To so vsi tisti, ki ustvarjajo nekaj novega, ki delujejo na novih področjih, vsako delo na novem področju pa pomeni tveganje. Tveganje lahko prinese fantastičen uspeh, lahko pa se zgodi tudi drugače," je dejal na današnji predstavitvi knjige.

"Podjetniki, gospodarstveniki, ustvarjalni posamezniki in skupine so v Sloveniji najmanj razumljeni, najbolj stigmatizirani in ob vsaki najmanjši napaki obsojeni," meni.

Knjiga po njegovih besedah ni podjetniški priročnik, pač pa govori "o izkušnjah, tudi bolečih". Tako med drugim piše o izkušnjah z bankami ter s plačilnimi in kreditnimi karticami. "Sprejeti morate odločitev ter prenehati uporabljati razne kartice," je zapisal. "Samo z jekleno voljo in disciplino, potrpežljivostjo in odrekanjem se vam bo uspelo iztrgati iz tega sužnjelastniškega odnosa in se osvoboditi banke," navaja v knjigi.

"Pokazati sem želel, kaj se dogaja z nami, pa se morda niti ne zavedamo," je dejal. "Najnovejše knjige v svetu danes ne govorijo več o ekonomiji gospodarstva in financ, temveč o ekonomiji dolga. To je temeljni problem Slovenije, Evrope in sveta," meni.

Knjiga je izšla v 300 izvodih, izdal pa jo je v samozaložbi.

Vogrin danes ni želel komentirati ugotovitev protikorupcijske komisije, da sta predsednik SDS Janez Janša in predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković kršila protikorupcijsko zakonodajo. "Menim, da nisem poklican, da komentiram zadeve, ki se tičejo Janše in Jankovića," je dejal.

Na novinarsko vprašanje o morebitnem odstopu z mesta poslanca pa je povedal, da bo v primeru, če se bo odločil "za drugačen status", to sporočil javnosti. Zaenkrat pa ne razmišlja o odstopu, je dejal.

Vogrin je v začetku aprila lani izstopil iz poslanske skupine Državljanske liste, potem ko so ga v stranki pozvali k odstopu, ker do roka ni poplačal svojih dolgov. Delovati je začel kot nepovezani poslanec.