Ministrstvo za infrastrukturo in prostor je le deloma uslišalo prošnje dijakov in študentov, ki so zaradi zmede s pravilnikom o višini cen mesečnih vozovnic januarja za vozovnice morali odšteti od 10 do 15 evrov več kot prejšnje mesece. Na ministrstvu so sklenili, da bodo dijakom in študentom razliko v ceni sicer povrnili, a šele ob nakupu junijske mesečne vozovnice, torej kar pet mesecev pozneje. Glede na to, da bi razliko v ceni vozovnic lahko poračunali že veliko prej kot šele junija, se postavlja vprašanje, zakaj bodo razliko v ceni poračunali ravno junija. Takrat dijaki namreč šole ne obiskujejo ves mesec, študenti pa imajo izpitno obdobje, zato mnogi sploh ne kupijo mesečnih vozovnic. Poleg tega na ministrstvu še vedno preučujejo možnosti, na kakšen način bodo sploh opravili poračun.

Podatki o nakupu mesečnih vozovnic, ki jih vodi ministrstvo za infrastrukturo in prostor, pa jasno kažejo, da je bila odločitev o povišanju cen slaba, saj je januarske vozovnice do vključno 4. januarja kupilo 59.364 dijakov in študentov, kar je slabih 44.000 manj, kot jih je mesečne vozovnice kupilo decembra, ko so bile cene nižje. Ob tem velja omeniti, da se je število kupljenih mesečnih vozovnic po uvedbi novega sistema subvencioniranja prevozov dijakov in študentov od septembra do decembra 2012 skoraj podvojilo, saj je decembra mesečne vozovnice kupilo več kot 103.000 dijakov in študentov, septembra pa dobrih 56.000.

Spomnimo, ministrstvo za infrastrukturo in prostor je januarske vozovnice sklenilo podražiti kmalu po tem, ko so sindikati vložili referendumsko pobudo na zakon o izvajanju proračuna za leto 2013. Zaradi morebitnega referenduma bi financiranje iz državnega proračuna potekalo po dvanajstinah, na ministrstvu pa so poudarjali, da s takšnim načinom ne bi mogli zagotoviti dovolj denarja za subvencioniranje mesečnih vozovnic.

Zaradi tega je ministrstvo pripravilo pravilnik o povišanju cen vozovnic, ki je bil objavljen ravno na dan, ko so sindikati sklenili umakniti referendumsko pobudo in tako dali prosto pot uveljavljanju letošnjega proračuna. Čeprav so bili mnogi prepričani, da bi ministrstvo lahko nemudoma razveljavilo pravilnik in tako dijakom in študentom že januarja omogočilo nakup vozovnic po cenah, ki so veljale do vključno decembra, ministrstvo tega ni storilo. Šolarji bodo vozovnice tako šele februarja lahko kupili po starih cenah.