Tolmin.Člani gorske reševalne službe (GRS) Tolmin vztrajno podirajo rekorde. Lani so sodelovali v 88 reševalnih in 13 iskalnih akcijah, kar je deset več kot leto poprej in daleč največ med slovenskimi gorskimi reševalnimi postajami. Na drugem mestu jim namreč »le« s 46 intervencijami sledijo Bohinjci.

Žarko Trušnovec, načelnik GRS Tolmin, pravi, da leto 2012 poleg rekordnega števila intervencij izstopa tudi po številu mrtvih. Bilo jih je kar osem, še vedno pa pogrešajo tudi slovaškega državljana, ki naj bi se izgubil nekje na območju Matajurja. »V vseh akcijah smo reševali in iskali 110 oseb, med katerimi je bilo 56 tujcev iz 14 držav. Največ je bilo Poljakov, Nemcev in Italijanov, med ponesrečenimi pa so bili tudi Izraelci, Islandci in Romuni. Najbolj miren mesec je bil januar, ko smo imeli le dve intervenciji, letos za zdaj tudi še vlada zatišje, največ dela pa smo imeli avgusta, ko smo morali na kar 33 intervencij. Daleč največ, in sicer kar 56 odstotkov, je padalskih in zmajarskih nesreč,« je povedal Trušnovec in dodal, da so imeli devetkrat po dve in štirikrat po tri akcije na dan. Zgodilo pa se je tudi, da so morali v enem dnevu na štiri oziroma celo na šest intervencij.

Trušnovec pravi, da se število nesreč povečuje, ker v soški dolini vse več tistih, ki uživajo v adrenalinskih športih in radi preizkušajo svoje zmogljivosti, pri tem pa mnogi zanemarjajo varnost. »Klasičnih hribovskih nesreč je manj, več pa je nesreč gorskih kolesarjev. Prav tako smo reševali ponesrečence pri soteskanju in plezanju. V 22 primerih nam je pomagal tudi helikopter. Največkrat smo posredovali na kobariškem in tolminskem ter ajdovskem območju. Naših 71 članov je pri tem opravilo skoraj 4500 reševalnih ur, samo s terenskimi vozili pa prevozilo 5742 kilometrov,« pojasnjuje Žarko Trušnovec.