Stanovalci ulice Ob žici in Kogojeve ulice v Dravljah so po več kot letu dni dočakali prvo sodno zmago. Potem ko so tožbo zoper Avto Lap, ki jim je na podlagi domnevne najemne pogodbe z zemljiškoknjižnim lastnikom parkirišča, podjetjem Giposs, začel zaračunavati parkirnino, na prvostopenjskem sodišču izgubili, so se pritožili na višje sodišče in to je pritožbi ugodilo. Okrajno sodišče je posledično spremenilo svoj sklep in izdalo začasno odredbo zaradi motenja posesti. Avto Lap in njegov podizvajalec, podjetje SSO, morata tako odstraniti vseh 174 zapornic.

Odvetnik stanovalcev Luka Vižintin je pojasnil, da je bil sklep izdan že konec novembra, a so ga prejeli šele v času praznikov. »Dolgotrajnost postopka je posledica napačne materialnopravne odločitve prvostopenjskega sodišča, ki je zavzelo stališče, da tožniki nimajo posesti na teh parkiriščih. Višje sodišče je jasno pokazalo, da takšna interpretacija ni pravilna,« je še dejal Vižintin.

Lastnik Avto Lapa Jerko Lap, ki naj bi se včeraj zvečer po desetdnevni odsotnosti vrnil iz tujine, je pojasnil, da sam sklepa še ni prejel in ga zato ne želi komentirati, da pa so ga o tem obvestili iz podjetja SSO. Delavci so na podlagi kopije sklepa že konec tedna začeli odstranjevati zapornice, a naj bi imeli po njegovih besedah resne težave z določenimi stanovalci, ki so odstranjevanju nasprotovali in so zato celo poklicali policijo. »Ljudje so se navadili na zapornice in nočejo, da jih odstranimo,« je prepričan Lap. Pojasnil je še, da imajo trenutno sklenjenih okrog dvesto najemnih pogodb, večinoma polletnih in letnih. (Slednje so z božičnim popustom stale 280 evrov, prve pa 150.)

To je samo izgovor Avto Lapa, je medtem zavrnil navedbe član koordinacijskega odbora za ohranitev parkirišč Ob žici in v Kogojevi ulici Tomaž Rataj. »Povsem verjetno je, da so nekateri prebivalci najemne pogodbe podpisali kljub našim večkratnim pozivom, naj tega ne počnejo. Zdaj so, jasno, proti temu, da se zapornice odstrani, saj bodo izgubili zagotovljen in ne nazadnje tudi plačan parkirni prostor. A dejstvo je, da je najem na tej točki nezakonit,« je poudaril Rataj.

Težave se sicer tu ne končajo. Podjetje SSO namreč ni edini izvajalec, ki je postavljal zapornice. Zato tudi ne želijo odstraniti vseh, ampak samo tiste, ki so jih tudi postavili. »Na glavni sodni obravnavi se je podjetje SSO želelo izločiti, ker da so z majem 2012 prenehali sodelovati z Avto Lapom,« je pojasnil Rataj. Delo je dokončalo kar podjetje Avto Lap. Delavci SSO so tako odstranili samo tretjino zapornic, kaj se bo zgodilo s preostalimi in predvsem kdaj, Rataj ne ve, Lap pa ne komentira. A kot je dejal Vižintin, je rok za odstranitev osem dni po prejetju sklepa. »Sicer bomo vložili predlog za izvršbo, pri čemer bomo zahtevali tako odstranitev zapornic kot denarno kazen.«

Vižintin ob tem poudarja, da gre za etapno zmago. »Vedeti moramo, da je to samo vmesna faza, s katero bo preprečeno samovoljno ravnanje tretjih oseb. O tem, komu parkirišča zares pripadajo, bo sodišče šele odločalo,« poudarja Vižintin. Lap medtem na vprašanje, ali je najemnikom pripravljen vrniti denar, odgovarja: »Vsem sem povedal, da jim bomo vrnili vse do zadnjega centa, če pride do pravnomočne sodbe, da Giposs ni lastnik tega zemljišča.«