V soboto, 12. januarja, čaka slovenske rokometaše v prvem krogu skupine C v Zaragozi obračun s Savdsko Arabijo. Toda bolj kot Arabci javnost seveda zanima, kdo bo 16. igralec, ki naj bi nadomestil poškodovanega in operiranega Davida Špilerja. Član hrvaškega prvaka Zagreba se po operaciji počene žile na nogi sicer dobro počuti, a je vprašanje, ali je smiselno tvegati z ne povsem zaceljenim Gorenjcem. Špiler bo v Zreče prispel danes, nato pa ga bo pregledal reprezentančni zdravnik in podal končno oceno o njegovi (ne)sposobnosti igranja v Španiji.

Glede na seznam 28 igralcev, ki jih je morala RZS prijaviti mednarodni zvezi IHF za nastop v Španiji, so (bila) v igri tri imena: Borut Mačkovšek (Celje Pivovarna Laško), Dean Bombač (Cimos) in Klemen Cehte (Gorenje). Slednji s svojim nenavadnim odnosom (tudi do reprezentance) zagotovo ne pride v poštev, med preostalima kandidatoma pa prednost brez dvoma pripada Mačkovšku. Disciplinski grešnik na klubski ravni je konec tedna v dresu mladinske reprezentance blestel na kvalifikacijah na Nizozemskem za uvrstitev na letošnje svetovno prvenstvo v Bosni in Hercegovini. Bil je najzaslužnejši za prvo mesto Slovenije in vozovnico za SP, na treh tekmah pa je mladi Izolčan dosegel kar 26 zadetkov ali v povprečju skoraj devet na tekmo: Nizozemcem in Islandcem jih je nasul po sedem, Ukrajincem pa kar dvanajst.

»Jasno je, da moram zamenjati vijak z vijakom. To pomeni, da moram zamenjati tistega, ki naj bi manjkal, s tistim, ki ga imam na razpolago,« slikovito pravi selektor Boris Denič. Glede na to, da ima v ekipi že tri klasične srednje zunanje igralce (Uroš Zorman, Marko Bezjak, Sebastian Sube), se postavlja logično vprašanje, kako bi prostor v igri in minutažo našel še za četrtega. V tem primeru za mladega Bombača, čeprav v prihodnosti neuradno velja za naravnega naslednika sedanjega prvega organizatorja igre Zormana, verjetno ne bo prostora med potniki za Zaragozo, ampak bo med njimi njegov primorski rojak Mačkovšek iz Izole, ki je nastopil že na lanskem EP v Srbiji.

Kar 204 centimetre visoki Mačkovšek (po telesni višini v reprezentanci drugi za Nenadom Bilbijo, ki jih ima 208) bi selektorju Deniču prišel bolj prav tudi v obrambi. »Gledam predvsem na to, da dvignem raven igre v obrambi, in posledično na to, kdo lahko čim več prispeva k temu. Toda za kogar koli se bom odločil, v igri ne bo imel pretirano velike teže,« je med včerajšnjo vožnjo od Brnika proti Zrečam pojasnil Denič in glede dokončne odločitve o izbiri 16. potnika za SP (ob domnevi, da je Špiler odpisan) dodaja: »Pri tej odločitvi se mi prav nikamor ne mudi. Zato mi ni jasno, zakaj bi bila potrebna tolikšna nuja, kajti do odhoda v Španijo se lahko zgodi še marsikaj.«