V Srbiji vladajoča Srbska napredna stranka (SNS) je nastala leta 2008, potem ko se je del politikov pod vodstvom sedanjega predsednika države Nikolića ločil od ultranacionalistične Srbske radikalne stranke (SRS).

Na čelu SRS je Vojislav Šešelj, ki se mora zaradi obtožb o vojnih zločinih zagovarjati pred Mednarodnim sodiščem za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije. Ta stranka se še vedno zavzema za t.i. Veliko Srbijo, ki bi zajemala tudi dele Hrvaške. SNS je sicer ubrala manj nacionalistične tone in se predstavlja kot izrazito proevropska stranka.

Dačić je danes v pogovoru za beograjsko tiskovno agencijo Beta menil, da bi se z "odtajanjem" trenutno hladnih odnosov med Srbijo in Hrvaško "zaokrožilo vzdušje dobrega regionalnega sodelovanja". Srbija želi krepiti dobro sodelovanje in odnose z vsemi državami v regiji, je zatrdil.

Premier je priznal, da so se odnosi med državama v minulih mesecih ohladili. A kot je poudaril, se je treba glede tega obnašati predvsem "praktično". "To ne pomeni, da moramo izpostavljati kakršnokoli ljubezen, a politično sodelovanje in politični odnosi med Srbijo in Hrvaško morajo obstajati," je dejal. Zatrdil je še, da se je pripravljen srečati s hrvaškim kolegom Zoranom Milanovićem.

Hrvaški predsednik je sicer v sredini decembra znova zavrnil srečanje z Nikolićem. Sta se pa nedavno ob robu zasedanja Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) v Dublinu sestala hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić in vodja srbske diplomacije Ivan Mrkić, ob tem piše avstrijska tiskovna agencija APA.

Dačić je sicer v pogovoru za Beto še zatrdil, da je napačen vtis, da so se v minulem letu poslabšali odnosi Srbije ne le s Hrvaško, ampak z več državami v soseščini. Ob tem je med drugim napovedal, da bo v prvi polovici letošnjega leta potekalo skupno zasedanje srbske in slovenske vlade.