Ideja o postavljenih vrednotah ter smernicah obnašanja vseh akterjev košarkarske igre je zorela že kar nekaj časa. Novo koledarsko leto in novoletne zaobljube pa so bile lepa priložnost, da ideja zaživi in ugleda luč sveta.

Strokovne službe KZS so po pogovorih s starši in nekaterimi strokovnjaki na področju fair-playa pripravile Častno starševsko, 12 smernic obnašanja staršev oziroma navijačev, ki bodo prav gotovo poskrbele, da bo vzdušje na treningih in tekmah še bolj športno.

»Želja je, da bi vsi otroci košarko igrali z veseljem«

"S Častno starševsko staršem in gledalcem nikakor ne želimo vsiljevati nikakršnih pravil obnašanja. Gre za smernice, kakšno naj bi bilo vzdušje na košarkarskih tekmah in treningih. Naša želja je, da vsi otroci košarko igrajo z veseljem in se ob košarki razvijajo v pozitivno naravnane odrasle osebe, ki bodo staršem in vsem košarkarskim delavcem hvaležne za vso pomoč. Tako kot smo mi ponosni na svoje otroke, so tudi otroci ponosni na svoje starše. Vse, kar si želimo, je, da tako tudi ostane", je o projektu dejal Rado Trifunović, inštruktor-trener na Košarkarski zvezi Slovenije, ki je med glavnimi avtorji zapisanih smernic.

Duščak:»Ideja je pohvale vredna«

Akcijo sta z navdušenjem podprla tudi košarkarja Matjaž Smodiš ter Slavko Duščak, oba starša več otrok, ki sta tako postala ambasadorja Častne starševske in hkrati vzor obiskovalcem tekem mlajših starostnih kategorij.

"Ker je fair play pomemben del športa, sta zelo pomembna dejavnika tudi korektno navijanje in obnašanje gledalcev. Tega mora biti v košarkarskih dvoranah še več in pri tem moramo biti še posebej velik vzor starši mladih košarkarjev", je jasen Smodiš, enakega mnenja pa je tudi Duščak: "Sam sem velik zagovornik fair playa in ideja o Častni starševski je pohvale vredna. Starši moramo biti otrokom vzor in jih že od malih nog vzgajati v športnem duhu."

Častna starševska je objavljena na spletni strani KZS, v košarkarskih dvoranah bodo viseli plakati, na tekmah, treningih in drugih košarkarskih dogodkih mlajših kategorij pa bodo navijači prejeli za to priložnost oblikovane letake.

Da pa ne bi ostalo le pri smernicah obnašanja za starše, so v pripravi že smernice vrednot, ki naj bi jih spoštovali vsi igralci ter igralke, vse bližje realizaciji pa je tudi ideja o Častni sodniški in Častni trenerski.