Ženske velikokrat najprej poskrbijo za vse ostale okoli sebe, šele nato pa kaj postorijo za sebe in svoje zdravje. To je tudi razlog za višjo smrtnost za srčno-žilnimi boleznimi pri ženskah, je ocenil podpredsednik Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije Cibic na današnji novinarski konferenci, namenjeni predstavitvi projekta Misli na srce.

Ženske za srčno-žilnimi boleznimi načeloma zbolevajo po 60. letu starosti, torej po menopavzi. Med rodno dobo jih pred temi boleznimi ščitijo spolni hormoni. Vendar pa ko se bolezen pojavi, ta poteka težje kot pri moških. Cibic pojasnjuje, da ima kajenje hujši oz. slabši vpliv na razvoj srčno-žilnih bolezni pri ženskah kot pa pri moških, enako je z visokim krvnim tlakom in povišanim holesterolom.

Zato priporoča opustitev kajenja in prekomernega pitja alkohola ter izogibanje stresu. Po njegovih besedah je treba jesti petkrat dnevno, zajtrk je obvezen, uživati pa je treba zdravo prehrano, bogato s sadjem in zelenjavo. Poleg tega je poudaril pomen rednega gibanja, odrasli naj bi se namreč zmerno gibali petkrat tedensko po pol ure, svetuje tudi redne preglede zdravstvenega stanja na podlagi meritev krvnega tlaka, holesterola in sladkorja v krvi. Mlajši naj se udeležujejo takšnih pregledov na nekaj let, pri starejših je priporočljivo, naj to storijo vsaj enkrat letno.

Pri projektu Misli na srce sicer sodeluje Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije ter Društvo študentov medicine Slovenije. To je sicer neprofitni, prostovoljni, javnozdravstveni projekt za promocijo preventive pred srčno-žilnimi boleznimi.

Cibic bo v okviru projekta v četrtek ob 18. uri na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani tudi imel predavanje o srčno-žilnih boleznih pri ženskah. Ob robu predavanja pa bodo tudi izvajali brezplačne preventivne meritve.