Mestni svetniki so se danes seznanili tudi z odstopom Kanglerja. Brez razprave ter s 24 glasovi za in tremi proti so Kanglerju odobrili prošnjo za prejemanje nadomestila plače še tri mesece po odstopu.

Večina mestnih svetnikov kljub vsemu še ne namerava odstopiti, menijo namreč, da je prej nujno potrebno sprejeti občinski proračun za leto 2013. A s tem se na tokratni seji mestnega sveta še ne bodo ukvarjali. »Mestni svetniki bodo morali pojasniti, zakaj so se pretekla leta letni proračuni sprejemali bistveno kasneje v letu – njihovo ravnanje je bolj videti kot iskanje izgovora o lastni nepogrešljivosti v situaciji, ko bi sleherni razumen politik v Evropi že zdavnaj prisluhnil zahtevam množic, se umaknil in se s pozicije odstopljenega branil pred krivičnimi očitki, če res meni, da jih je deležen,« je dejal Vezjak in dodal, da že dejstvo, da razprave o proračunu ni na dnevnem redu, pove praktično vse.

Pat pozicija ali začaran krog

Pričakovati je, da bodo svetniki sejo zaključili še pred napovedanim začetkom novega protesta pred občinsko stavbo. Vezjak pravi, da je v Mariboru nastala pat pozicija, ko del opozicijskih svetnikov ne želi odstopiti z argumentom, da bo mesto potem prepuščeno v odločanje in upravljanje prokanglerjevski mestni koaliciji, ki je del problema in ne rešitve, s tem pa se ustvarja alibi tudi za taiste koalicijske svetnike, da ne odstopijo.

Boris Vezjak (foto: Tomaž Klipšteter)

Odstop mestnega sveta se mu zdi edina logična in odgovorna poteza. »Minimiziranje pomena volje ogorčenih ljudi in njihove suverenosti pelje le še v nove in nove politične blokade, in te so recept, da bo Maribor zdrvel v še večje brezno. Žal pa je že videti nov alibi na vidiku, s katerim strežejo mestni politiki: poslej bodo poskušali vse svoje številne zgrešene in sumljive poteze pripisati sedanjim 'krivcem' z ulice,« meni Vezjak.

Viseče lutke

Mariborčane so dan pred protesti vznemirile napihljive plastične lutke z obrazi mariborskih svetnikov, obešene na Starem mostu čez reko Dravo. Ponazarjale so Tomaža Kanclerja, Astrid Bah, Milico Simonič Steiner in Stojana Auerja. Vezjak je dejal, da se zdi njegovim kolegom humorna scenografija z napihljivimi lutkami dejanje čez rob – predvsem zaradi navzoče asociacije, ker so lutke obešene. »Vendar pa dvomim, da je tak osnovni poudarek protestnikov – sam razumem, da so želeli biti šaljivi in so poudarki drugje. Pojavlja se dilema meje umetniškega performansa in subjektivne presoje, ko lahko v nekem dejanju razbiramo zelo različne intence ali vsebine.«

Člani facebook profila Franc Kangler naj odstopi kot župan Maribora, so se od dogodka ogradili, a akcijo pozdravljajo. Predstavnik skupine 29. oktober Sajin Jašar na Večerovo vprašanje, ali stoji za obešenimi lutkami, ni imel komentarja. Direktorica mestne uprave Simonič Steinerjeva je bila nad lutkami zgrožena in je dejala, da je to »podn od podna«. Obešenje lutk so ostro obsodili tudi člani facebook skupine Franc Kangler naj ponovno kandidira za župana Maribora. »Predstavniki nasilnežev so svoj intelektualni nivo že dokazali z dosedanjimi razčlovečenji, zadnja akcija obešenja pa je po našem prepričanju še več kot izsiljevanje, strašenje in grožnja s smrtjo. Je to naš Maribor?« se sprašujejo. Obešene lutke so zabeležili tudi policisti, ki bodo svoje ugotovitve sporočili danes.

O vzdušju med ljudmi Vezjak pravi, da se že leta se v slovenski družbi pogovarjamo o nizki politični kulturi. »Dogodki okoli protestov so na svoj način pokazali, kako neumestna je bila ta govorica, ki sem jo že večkrat kritiziral: ne le, da je politika nekulturna, ker se na primer ne želi umakniti, temveč je perverzna, obscena in nedemokratična: v osnovi zanika suverenost ljudstva. Mrzlično vztrajanje politikov na svojih stolčkih nas s svetlobno hitrostjo še dodatno oddaljuje od razvite demokratične tradicije Zahoda – očitno so nekateri akterji odločeni, da v svojih besedah in dejanjih vehementno posnemajo najtemnejše diktatorske zglede.« V tem smislu tudi prihodnost vidi kot nekaj, kar je zapisano v preteklosti.