Podobno uspešno, kot se je za slovenski moški tenis končalo leto 2012, se je začelo tudi leto 2013. V ospredju je bil tokrat Aljaž Bedene, ki je naskok med najboljše na svetu nakazoval že lani, zdaj pa je to namero še dodatno potrdil prvi teden novega leta. Blestel je na turnirju v Chennaiju, kjer ga je šele v polfinalu ustavil Janko Tipsarević, pred tem pa je nanizal skalpa Robina Haaseja in Stanislasa Wawrinke.

Za Bedeneta je bila to prva uvrstitev v polfinale turnirja ATP, pred tem je bil najvišje v četrtfinalu turnirja ATP na Dunaju, kjer je zaradi poškodbe prav tako klonil proti Tipsareviću. Svoje sposobnosti je Bedene hitro nakazal v prvem nizu, ki ga je proti srbskemu igralcu dobil s 6:4, nato pa so odločile izkušnje Tipsarevića, ki je naslednja dva niza dobil s 6:2. S tem je Bedene ostal korak od uvrstitve v finale, s čimer bi ponovil lanski dunajski dosežek Grege Žemlje.

V Chennaiju je Bedene potrdil svojo vsestranskost in bogat nabor kvalitetnih udarcev, vse bolj pa do izraza prihaja tudi njegova kapaciteta pljuč, kjer mu zlepa ne zmanjka sape za neumorno tekanje po igrišču. Na turnirju v Indiji je tudi prišel do prve zmage proti igralcu iz najboljše petdeseterice na svetu, potem ko je v četrtfinalu ugnal Wawrinko. Pred (in po tem) je štirikrat izgubil proti igralcem te ravni – proti Davidu Nalbandianu, proti Fabiu Fogniniju in dvakrat proti Tipsareviću. V preteklosti, ko je osvojil tri turnirje serije challenger, je svoje najboljše dosežke vpisal na peščeni podlagi, zdaj pa je potrdil mojstrstvo še na trdi podlagi.

»Aljaž lepo napreduje. Kmalu bo spadal med najboljših petdeset igralcev na svetu. To je v tem tednu ponovno dokazal, kmalu pa bo zelo nevaren tekmec. Že na Dunaju sem videl, da zna zelo dobro udariti po žogici,« je v Chennaiju dejal Janko Tipsarević, ki je na koncu tudi osvojil turnir. Ob odhodu iz Indije je do besede prišel tudi Aljaž Bedene: »Dokazal sem, da sem pripravljen za igranje na tej ravni. Zdaj potrebujem malce več koncentracije, predvsem na najtežjih tekmah. Napredujem lahko pri vseh udarcih, še posebno pri bekhendu. Moj osnovni udarec je sicer forhend, ki pa ga lahko prav tako izboljšam. Več lahko naredim tudi na returnu, za dobro odločitev pa se je izkazalo, da sem zamenjal lopar. Moj letošnji cilj je, da bom ob koncu leta med najboljšimi petdesetimi na svetu, nič pa se ne bom pritoževal, če bom še višje.«

Aljaža Bedeneta od letos naprej na turneji vseskozi spremlja brat dvojček Andraž. Ta je svojo teniško kariero končal, zdaj pa bo vso svojo pozornost namenil bratovemu napredku. Aljaž med drugim še posebno upošteva njegove nasvete pri analizi nasprotnikov, saj naj bi imel Andraž natančno oko pri preučevanju tekmecev.

Teniška sezona se že danes nadaljuje z novimi turnirji. Blaž Kavčič je že izpadel v kvalifikacijah turnirja ATP v Sydneyju, kjer bo Bedene nastopil s povabilom organizatorja, potem ko je v Chennaiju nastopil v polfinalu. Njegov prvi tekmec bo Južnoafričan Kevin Anderson. Nove nastope bo nadaljeval tudi Grega Žemlja, ki bo igral na turnirju ATP v Aucklandu. Njegov prvi tekmec bo Kolumbijec Alejandro Falla, ki je bil prejšnji teden 54. igralec na lestvici.