Ko je avstrijski letalec, mladi zvezdnik, super orel in kralj zraka pristal pri 137,5 metra, mu je prvi, še preden je avstrijski nacionalni heroj snel smuči, z objemom in nekaj besedami v uho v hrupu čestital prav Norvežan Jacobsen, s katerim sta bila na turneji razred zase. Če je Jacobsen, po poklicu vodovodni inštalater, drugo mesto po letu dni premora, ko je že sklenil tekmovalno kariero, pospremil z besedami, da je pred njim le najboljši skakalec na svetu, se je Schlierenzauer po dvoboju s Kranjcem obnašal precej bolj nešportno. Ker je bil prvi favorit turneje v sobotnih kvalifikacijah šele 37., je kot izzivalec v paru skočil pred Kranjcem, a sploh ni počakal na nastop Kranjčana, ampak jo je nemudoma popihal iz arene s polomljenim majhnim črnim dežnikom v roki. »Ni športno, a takšen pač je. Očitno se je bal, da bo zaradi dežja, ki nas je pral, imel moker kombinezon,« je dogodek pokomentiral Robert Kranjec, ki se je v finale prebil kot srečni poraženec.

»Do zadnjega skoka izjemno napeta turneja s hudim tekmecem Jacobsenom, težkimi vremenskimi razmerami in veliko polemikami glede materiala. Potreboval bom še kar nekaj dni, da bom dojel, kako sem ubranil prestižno zmago,« je bil vzhičen odličen ljubiteljski kuhar in fotograf Gregor Schlierenzauer, ki si je na najlepši način čestital za današnji 23. rojstni dan. Ker je imel obilo obveznosti, je šele dve uri po koncu tekme v tiskovnem središču primerjal lansko in letošnjo zmago, do katere je na turneji poletel z dvema drugima mestoma na nemškem delu in dvema zmagama na avstrijskem: »Ker sem lani uresničil svoje sanje, je bilo letos precej lažje zaradi izkušenj, zato sem bil precej mirnejši in bolj sproščen. Gledalci so bili fantastični, a so name tudi pritiskali z velikimi pričakovanji. Naslednji cilj je 46. zmaga, s katero bom ujel Nykaenena, in nato 47., da bom najboljši.«

Glede na tekmece v dvobojih so se nekateri slovenski navijači ustrašili, da bodo Slovenci morda celo brez finalista. A je Tepeš porazil Japonca Šimizuja, Prevc pa Nemca Schmitta. Kranjec v dvoboju s Schlierenzauerjem in Hvala v obračunu z Jacobsenom sta gladko napredovala kot srečna poraženca. Le Pungertar je izgubil dvoboj z Avstrijcem Koflerjem, na klasični tekmi pa bi bil gladko v finalu.

Jaka Hvala, ki je imel najglasnejše navijače, za nameček so s pomočjo pirotehnike med njegovim nastopom naredili pravo dimno zaveso, je bil z 11. mestom najboljši, potem ko je bil po prvi seriji celo osmi, čeprav mu je pred tekmo zelo razbijalo srce od skrbi po slabih skokih v Innsbrucku in na treningu v Bischofshofnu. »Pa sem jo pregrizel,« se je oddahnil 19-letni skakalec s Ponikev na Tolminskem in dodal: »Drugi skok ni bil tako popoln kot prvi. Očitno se moram pred skokom zelo razjeziti nase, da mi potem uspe, ker grem v smučino s kančkom besa. Cilj je s 14. mestom v skupnem seštevku več kot izpolnjen. Pozabiti je treba na slabe skoke in optimistično grem na Poljsko. Ko mi minule dni ni šlo, sem se že ustrašil, da mi je kdo ukradel vzglavnik, s katerim prespim skakalnico. Upam, da bom kmalu tudi že na treningu dobro skakal in mi nato ne bo treba prespati skakalnice.«

Peter Prevc je s 15. mestom na zadnji tekmi v skupnem seštevku napredoval na osmo mesto, kar je dokaz napredka. »S tole skakalnico nikakor nisva prijatelja. Po dobrem odskoku nisem našel pravega položaja za let, zato sem zadnjih pet metrov padal kot kamen in imel posledično težave s pristankom. Turneja je bila zanimiva, pogrešal pa sem odlične skoke. Če bi odpravil vse napake, bi bil že veliko boljši glede na to, da sem že z njimi zelo visoko,« je v svojem slogu govoril Peter Prevc, ki zase pravi, da ne potrebuje posebnih čevljev, ki so najbolj vroča tema v skakalni karavani.

Čeprav je Robert Kranjec pred ženo Špelo in številnimi navijači iz kranjskega Triglava v finalu z 18. zdrsnil na 27. mesto, ni bil pretirano razočaran: »Malo sem jezen zaradi finalnega skoka, a zadovoljen s turnejo, ker sem ob boku konkurenci, predvsem pa ne nazadujem. Potreboval bom še nekaj časa, da bom vse skupaj postavil na višjo raven.« Ko je vse kazalo, da bo Jurij Tepeš osvojil prve točke na turneji (21. mesto po prvi seriji), je ostal praznih rok na 31. mestu, saj je v finalu tekmovalo 32 skakalcev. »Posebna turneja, ker še nikoli nisem skakal tako slabo, zato sem nad njo zelo razočaran,« je bil kratek Jurij Tepeš.

Povsem premočeni selektor slovenske reprezentance Goran Janus je bil med zadnjimi trenerji, ki so se spustili v iztek, pred množico poročevalcev. »Fantje so se dobro borili v najmočnejših možnih parih. Ne glede na imena tekmecev se na njih nismo posebej pripravljali, ker se je bilo treba osredotočiti na tehnično izvedbo skoka. V primerjavi z lansko turnejo smo izboljšali uvrstitve, svoje dosežke smo stopnjevali iz tekme v tekmo. Pokazali smo tisto, kar je trenutno realni domet slovenske reprezentance. Osebno sem pričakoval še kakšno višjo uvrstitev na posamezni tekmi, medtem ko sta osmo mesto Prevca in štirinajsto Hvale v skupnem seštevku izjemno izenačeni in v močni konkurenci odličen dosežek. Mirno gremo na tri tekme poljske turneje. Upam, da bomo počasi aktivirali vse rezerve. Borili se bomo naprej, predvsem pa prihajajo naše tekme,« je bila sklepna ocena Janusa.