Ivici Kosteliću, nosilcu uspehov hrvaškega alpskega smučanja, odkar se je sestra Janica pred šestimi leti poslovila od izjemne športne kariere, v zadnjem času ni lahko. 24-kratni zmagovalec tekem svetovnega pokala v tej sezoni po številnih operacijah kolen ni več konkurenčen najboljšim alpskim smučarjem na svetu (včerajšnji nastop na prvi progi je bil s četrtim mestom svetla izjema). Po nekdanjih uspehih doživlja bivši skupni zmagovalec svetovnega pokala težke čase, svoje načrte pa spreminja iz tekme v tekmo. Kljub slabšim rezultatom od pričakovanj ni vrgel puške v koruzo. Kot je minuli konec tedna izjavil na tiskovni konferenci Smučarske zveze Hrvaške v Tomislavovem domu na Sljemenu, bo storil vse, da bo v prihodnji sezoni konkurenčen za olimpijske kolajne.

»Po slalomu v Madonni di Campiglio sem potreboval daljše premore, zato sem bil ves čas na poti med Zagrebom in vadbeno bazo v Innerkremsu. Koleno ne prenese več dnevnih naporov, zato smo treninge prilagodili. Lahko rečem, da sem opravil dober trening. Po paralelnem slalomu v Münchnu sem prejel injekcijo, po kateri so bolečine precej manjše,« je pojasnil Ivica Kostelić, ki je na novinarski konferenci po navodilih tiskovnega predstavnika odgovoril le na štiri vprašanja novinarjev, kasneje pa ni imel nobenih individualnih pogovorov za radijske in televizijske postaje. »Res je, da so v medijih krožile govorice o tem, da bi že med sezono naredil daljši premor. Razmišljali smo tudi v tej smeri, a smo se odločili, da bom vseeno ves čas tekmoval. Zelo pomembno je, da v slalomu ohranim mesto med prvokategorniki, se v veleslalomu morda prebijem med prvih 15, v superveleslalomu pa bi se rad uvrstil med najboljših 30. Z izpolnitvijo teh želja bi precej lažje startal v olimpijsko sezono. Dejstvo je tudi, da bi še naprej rad nastopal v vseh disciplinah, da treningi ne bi bili preveč monotoni. Kakšna bo realnost, bomo videli po sezoni.«

»Želim si smučati še dve, morda tri sezone, najraje pa bi bil konkurenčen v olimpijski sezoni. Za zdaj lahko dam od sebe med 70 in 80 odstotki zmogljivosti, kar pomeni, da je nemogoče konkurirati najboljšim smučarjem. Zato je moj cilj, da se svojemu maksimumu približam v naslednji sezoni. Tekma na Sljemenu je za vse hrvaške smučarje zelo pomembna. Res je, da na njej še nisem stal na najvišji stopnički, a če bi lahko izbiral, bi vseeno raje postal olimpijski prvak,« je povedal Ivica Kostelić.

Na Hrvaškem so se posebno minuli konec tedna, ko so gostili najboljše slalomiste in slalomistke sveta, ukvarjali z vprašanjem, kaj bo z zagrebško preizkušnjo, ko ne bo več Kostelićev. »Mislim, da se za prihodnost tekem na Sljemenu ne gre bati. Tekme svetovnega pokala v Zagrebu so Hrvatom približale alpsko smučanje. Prepričan sem, da bodo še naprej cenili najboljše smučarje na svetu, saj so se lahko v teh letih vsi prepričali, kako težko je biti najboljši na svetu. Vprašanje pa je, kakšno bo ozračje na samih tekmah. Evforije, kakršna je bila, verjetno ne bo več. Imamo pa v ozadju nekaj obetavnih mladih smučarjev, ki me že kdaj premagajo na treningu. Če jima bo bog dal zdravja, se lahko Istok Rudeš in Filip Zubčić razvijeta v dobra smučarja,« je končal Kostelić.