Marcel Hirscher je prvi alpski smučar v zgodovini, ki je na Sljemenu na šesti moški slalomski klasiki ubranil naziv Snežnega kralja. Avstrijec se je včeraj v težkih slalomskih razmerah znašel daleč najbolje in bil zato poleg denarnega sklada (za zmago je prejel 50.820 švicarskih frankov bruto) nagrajen tudi s prevzemom vodstva v skupni razvrstitvi svetovnega pokala. Avstrijski čudežni deček se je na vrh prebil prvič v sezoni in postal glavni kandidat, da ubrani tudi lansko skupno zmago v svetovnem pokalu. Na krščanski praznik svetih treh kraljev, ki je na Hrvaškem dela prost dan, sta bila zagrebška kralja še Šved Andre Myhrer (predlanski zmagovalec v Zagrebu) in Avstrijec Mario Matt, prvi zmagovalec moške slalomske preizkušnje nad hrvaško metropolo leta 2008.

»Razmere za tekmo so bile ekstremno težke. Zelo je pomagalo, da je drugo progo postavil naš trener. Tako sem se lahko precej bolje znašel ter ohranjal hitrost. Tekma v Zagrebu je res nekaj posebnega, saj je atmosfera odlična. Upam, da bom nadaljeval sezono v takšnem ritmu,« je bil navdušen Marcel Hirscher.

Včerajšnji turoben dan, ko je bila na progi ves čas megla, padal je dež, nekaj časa tudi nekaj snega, ni preprečil, da bi bilo na Sljemenu ozračje znova vrhunsko. Celo organizatorji so bili presenečeni nad obiskom, saj so menili, da ne bo veliko več gledalcev kot na petkovi ženski preizkušnji. Zaradi šolskih počitnic se je v soboto več kot 100.000 Hrvatov odpravilo na smučanje v tujino. Slovenski izkupiček je bil skromen, saj se je med dobitnike točk s 24. mestom uvrstil le Mitja Valenčič (po prvi progi je bil 17.), Matic Skube in Miha Kürner, ki sta pred kratkim nastopila na tekmi nižjega ranga v Iranu, pa sta odstopila na prvi progi.

»Tudi sam se sprašujem in skušam priti do pametnega zaključka, zakaj se na drugih progah v tej sezoni praviloma slabšam uvrstitve, a ga ne najdem. Spodnji deli so praviloma najslabši, ko mi močno pade tempo. Gotovo ni težava v kondiciji, saj so vsi testi pokazali, da sem dobro pripravljen. Očitno mi glava ne deluje tako, kot bi morala. Nekaj mi manjka v celi sestavljanki. Močno bi mi olajšal zadevo dober rezultat. Znašel sem se v slepi ulici povprečnih rezultatov, ki me utrujajo. Jemljejo mi energijo, namesto da bi z rezultati dobival dodaten zagon. Na treningih sem smučal zelo dobro, zdelo se mi je, da sem na dobri poti, a na tekmi sem pokvaril vse občutke. Seveda pogrešam boljšo konkurenco na treningu. Velike reprezentance ženejo naprej drug drugega, kar pri nas manjka. A tega sem vajen že iz prejšnjih let, povrhu pa to ni noben izgovor,« je v ciljni areni slabe volje odgovarjal Mitja Valenčič. »Rezultati povedo vse in nimam česa dodati. Močno upam, da se bo vse skupaj hitro obrnilo. Ko prideš v začaran krog, razmišljaš o milijon stvareh, kar ni prijetno. Za uspeh je treba imeti čisto glavo in misli ter biti prepričan, da si na pravi poti. To pa jaz v tem trenutku nisem.«

Tudi glavni moški trener za tehnične discipline Marko Jurjec ni skrival razočaranja tako nad zagrebškim izkupičkom kot nad vso sezono: »Pričakovanja so bila višja že na prvi progi. Zelo pa sem razočaran tudi z drugo progo, ko se je pri Mitji znova pokazalo, kako zelo mu primanjkuje konkurenca na treningu. V dobrih starih časih so se tekmovalci avtomatično porivali naprej. Zdaj pa Mitja na treningih odstopa, vsi imamo dober občutek, ko pa pride tekma, je vse drugače. Zelo si želimo treningov z drugimi ekipami, toda velike reprezentance nas ne pustijo zraven. Res je slab občutek, ko ne gre hitreje. Mitja potrebuje en res dober nastop in prepričan sem, da se mu bo potem odprlo. Najvišja startna številka, ki se je uvrstila na drugo progo, je bila 40, za druge pa so bili pogoji slabi. A vedno govorimo le, da so slabi pogoji. Maticu Skubetu gre na boljše. Zamenjal je smučarske čevlje, s katerimi upam, da bo našel prave občutke. Tretje startno mesto na tekmah svetovnega pokala, kolikor imamo kvot, zapolnjujemo s tistim smučarjem, ki je najbolje pripravljen. Trenutno je to Miha Kuerner. Nameravamo sicer dati priložnost tudi mlajšim. Radi bi, da bi si na tekmah nižjega ranga priborili več točk, da bi na najvišji ravni nastopili z boljšimi startnimi številkami. Samo start na tekmi svetovnega pokala sam po sebi ne pomeni nič.«

Poleg slovenske reprezentance je bilo v Zagrebu še nekaj osmoljencev, ki se letošnjega slalomskega spektakla ne bodo spominjali z nasmeškom. Šved Jens Byggmark je po prvi progi vodil, v drugi pa po veliki napaki zdrsnil na 26. mesto. Najslabše jo je odnesel olimpijski in nekdanji zagrebški zmagovalec Italijan Giuliano Razzoli, ki so ga po odstopu odpeljali z akijem. Američanu Tedu Ligetyju pa se z odstopom vse bolj oddaljuje velik cilj, da bi enkrat v svoji karieri dvignil veliki kristalni globus.