Klemen, z novim letom je le prišlo do napredka, ki ste si ga tako želeli.

No, to še ni tisto, kar želim in česar sem sposoben. Delam pa korak za korakom. Dosežek je vzpodbuden. Ogromno delam, da streljam z glavo. Najprej se poskušam izogniti razmišljanju o rezultatu in se osredotočiti na posamezne detajle. Da misli ne uidejo, da ne vem, kaj delam, kot se mi je dogajalo. Ta preobrat ni prepuščen naključju. Tekaško sem bil že decembra na nivoju, ko bi bil lahko med deseterico, a sem na streljanju delal bedarije. Stvari spreminjam, saj nimam kaj izgubiti. To so šele prvi koraki. Čez noč se nič ne spremeni, ni naključij.

Glede na analizo strelskih časov ste žrtvovali nekaj sekund za natančnejše streljanje.

Načrtno ne. Le včasih mi hitrost streljanja bolj ustreza. V Oberhofu so pogoji taki, da potrebujem dva vdiha več. Se je pa izkazalo, da s tveganjem ne bi pridobil prav nobenega mesta, saj so bile pred mano večje časovne razlike.

Reprezentančni kolega Jakov Fak je imel zaradi vetra težave na streljanju leže, vi pa ste bili zelo natančni.

Res je, od vseh 36 strelov leže sem zgrešil le enkrat, na štafeti. Se mi zdi, da je v Oberhofu treba delati vse zelo preprosto, brez kompliciranja. Veter obrača zastavice, ki pa po mojem mnenju le zavajajo. Podobne težave kot Jakov je imelo veliko biatloncev in biatlonk, a se zanj ni treba bati.

V Oberhofu vam očitno teren kar ustreza. Lani ste bili deseti, kar je bil poleg petega mesta na svetovnem prvenstvu vaš najboljši dosežek sezone, letos ste bili deveti.

Oberhof mi od nekdaj ugaja, vedno mi je tu dobro šlo. Tekaški del je zahteven, kraj je specifičen. Predvsem se je nanj treba pripraviti. Sem je treba priti zdrav. Vedno gre za teden megle, vetra in dežja. Turobno vreme, primerno za samomore. Zaradi vsega se delajo pač še večje razlike.

Ste v izvrstni tekaški formi. V štafeti ste bili najhitrejši, na zasledovanju je bil hitrejši le Emil Hegle Svendsen.

Glede tekaške pripravljenosti sem zelo zadovoljen, saj celo sezono držim visok nivo. Da bi bilo tako vsaj še naprej, do svetovnega prvenstva. Na zasledovanju bi lahko tekel še hitreje, a sem se taktično prilagodil. Enkrat sem ujel skupino in bi lahko šel mimo, a ni imelo smisla. Tudi v cilj bi lahko tekel hitreje, a ujel ne bi nikogar več. Pomemben del biatlona je tudi taktika. Tudi pri teku ničesar ne prepuščam naključju. Upoštevam vse zakonitosti regeneracije, pravilne prehrane, masaže, ukvarjam se z jogo in raztezanjem. In imeli smo vrhunsko pripravljene smuči, kar moram posebej poudariti.

Zdi se, da sta uvrstitev med deseterico in denarna nagrada kot samoobdarovanje za rojstni dan?

Rojstne dneve jemljem bolj tako, je pa lepo, če pride dober rezultat. No, rojstni dan imam šele sredi tedna in počakajmo še z obdarovanjem. mm