V ospredju se je danes odvil boj za skupno zmago med Schlierenzauerjem in Jacobsenom, zmagovalcem uvodnih dveh tekem v Oberstdorfu in Ga-Paju. Na koncu je bil na veliko veselje domačih navijačev za okroglih 13 točk boljši Tirolec, ki je z zmago v Bischofshofnu ubranil tudi skupno zmago na novoletni turneji štirih skakalnic ter Avstrijcem zagotovil še peto zaporedno skupno zmago.

"Turneja je bila izjemno napeta vse do zadnjega skoka. Dosegel sem res nekaj neverjetnega in še kar težko verjamem, da mi je uspelo ubraniti skupno zmago. Preteklo bo še kar nekaj časa, preden bom dodobra doumel, da mi je uspelo še drugič zapored osvojiti prestižno turnejo," se je po zmagi veselil Schlierenzauer. Obenem je to za mladega Avstrijca, ki bo v ponedeljek praznoval 23. rojstni dan, že 45. zmaga v svetovnem pokalu, tako da mu do rekorderja, legendarnega Finca Mattija Nykänena, manjka le še ena.

Danes je bil v slovenskem taboru najboljši Jaka Hvala (250,4 točke), ki je zadnjo tekmo turneje končal na 11. mestu. Finale sta si priskakala tudi Robert Kranjec (237,6), ki je na koncu zasedel 27. mesto, ter Jurij Tepeš (226,2), ki je v finalni seriji zdrsnil po lestvici navzdol in ostal brez točk na 31. mestu, saj je bilo tokrat vseh finalistov 32. Brez finala je danes ostal Matjaž Pungertar, medtem ko je že v sobotnih kvalifikacijah obstal Cene Prevc.

Za slovenski tabor se je prvi vrhunec sezone 2012/13 končal uspešno, saj so skakalci v celoti izpolnili zastavljene cilje pred odhodom na turnejo. Prevc je na koncu v skupni razvrstitvi štirih skakalnic - Oberstdorf, Garmisch-Partenkirchen, Innsbruck, Bischofshofen - končal celo na osmem mestu, kar je prvič po letu 2004, ko je Peter Žonta osvojil skupno tretje mesto, da je imela Slovenija v razvrstitvi turneje skakalca med najboljšo deseterico. Hvala je bil skupno 14., Kranjec 21., Matjaž Pungertar 44., Tepeš, ki je tekmo v Innsbrucku izpustil, pa 45.

Glavni trener slovenske reprezentance Goran Janus si je za glavni cilj zadal izboljšanje lanskih dosežkov, ko sta bila Prevc skupno 14. in Kranjec skupno 20., kar je njegovim varovancem v celoti uspelo, morda je manjkala pika na i s kakšno uvrstitvijo med najboljših pet - Prevc je bil v Innsbrucku peti - ali morda na stopničke. A časa za dokazovanje bo še dovolj.

"Z novoletno turnejo smo lahko na splošno zadovoljni. Izboljšali smo rezultate iz prejšnjega leta. Na koncu je bil Peter osmi, Jaka pa 14., kar je tudi naš realen domet. S temi rezultati moramo biti zadovoljni. Današnja tekma je bila na splošno dokaj težka, a je bila pravična. Delali smo določene napake. Na vrhu pa je pričakovano zmagal Schlierenzauer," je po tekmi dejal Janus.