Po dolgotrajnih raziskavah je preboj na tem področju uspel japonski ekipi znanstvenikov, ki jih vodi Hiroši Kawamoto. Uspelo jim je vzgojiti posebne »T-limfocite«, celice ubijalke, ki bi jih pri zdravljenju vbrizgali direktno v rakave celice. Celice se sicer v organizmu pojavljajo v manjšem številu, raziskovalci pa upajo, da bi vbrizganje večjih količin lahko ojačalo imunski sistem bolnika.

Znanstveniki iz raziskovalnega središča za alergije in imunski sistem Riken so najprej morali reprogramirati zrele T-limfocite, specializirane za ubijanje celic raka kože v inducirane pluripotentne matične celice ali iPS celice. Te so nato reprogramirali v popolnoma aktivne T-limfocite, ki so jih vrnili v prvotno, »nespecializirano« stanje, in ravno ti limfociti bi v prihodnosti lahko delovali v boju proti raku in virusu HIV.

»Naslednji korak je, da preverimo, če lahko T-celice selektivno ubijajo rakave celice, ne da bi škodovale zdravim. Če bodo lahko, bomo celice lahko vbrizgali neposredno v telo pacienta, kar pa pričakujemo, da bo kmalu,« je pojasnil Kawamoto.

Mnogi strokovnjaki so nad ugotovitvami in uspehom raziskave navdušeni, a se vsi strinjajo, da je vse skupaj še na zelo zgodnji stopnji razvoji.