Ozračje na hrvaškem slalomskem spektaklu je bilo pripravljeno na nov mejnik Tine Maze. Najmanj 51. stopničke v karieri, še bolj na 17. zmago v svetovnem pokalu Črnjanke. Do približno polovice druge proge je kazalo odlično. Korošica je ob podpori 9000 navijačev ob progi vijugala v zelenih številkah vodilne. Naenkrat je vsem zastal dih. Tina Maze je povozila količek in se ustavila. Njenega sijajnega niza, ki ji za zdaj v dosedanjem delu vseh sezon svetovnega pokala ni bila kos še nobena alpska smučarka v zgodovini, je bilo konec. Prvi odstop Tine Maze je še najbolje opisala njena največja tekmica, Nemka Maria Höfl Riesch. »Tina je prvič v sezoni pokazala, da je normalen človek. Ne stroj za zmagovanje,« je dejala tekmica iz Garmisch-Partenkirchna, ki je včeraj zasedla šesto mesto ter znižala zaostanek v skupnem seštevku svetovnega pokala, a ta še vedno znaša 452 točk.

Junakinja devete Snežne kraljice je bila Američanka Mikaela Shiffrin. 17-letnica je na izjemno dolgi progi smučala v svojem ritmu, do Rdečega spusta ni pokazala nobenega spoštovanja in zmagala z več kot sekundno prednostjo. Zagreb je pozdravil novo šampionko, ki je prevzela vodstvo v slalomskem seštevku svetovnega pokala in ki se ji piše izjemna kariera. Užitek jo je spremljati na njeni poti. Američanki sta se najbolj približali Švedinja Frida Hansdoter, ki je na obeh progah smučala ob zvokih Psihomodo Popa, katerih Frida je večna in zimzelena kraljica, ter napadalna Kanadčanka Erin Mielzynski.

Poraz je Tina Maze sprejela z nasmeškom. Celo vodja ekipe Andrea Massi je bil ponosen na svojo smučarko, ki je na drugi progi podlegla postavitvi trenerja ekipe Livia Magonija. »Želela sem zmagati. To bi lahko dosegla le z napadom, ki sem ga sicer uprizorila, a se ni izšlo. Mikaela smuča izvrstno, zato jo lahko premagam le z maksimalnim tveganjem. Mikaela je res sijajna smučarka, ki me navdušuje s svojo konstantnostjo pri svojih letih. Sezona je in še bo dolga. Zato moram biti skoncentrirana na vsako tekmo posebej. Za zdaj mi gre odlično in upam, da bo tako tudi na naslednjih tekmah,« so bile prve besede Tine Maze, ki je poudarila, da ji smučanje v Zagrebu pomeni pravi užitek, saj tako številčne podpore že dolgo ni imela na nobeni tekmi svetovnega pokala.

»Skušala sem se zabavati. Drugačne poti ob tako napornem in natrpanem urniku pravzaprav ni. Človeško je delati napake. Ko sem povozila količek, sem si želela smučati kar naprej. Nekaj najtežjega v alpskem smučanju je, da povoziš količek in se moraš ustaviti. Iz nič. Res je grozno. Ne najdem besed, ki bi opisale takšen položaj. Zraven še plapolajo zastave iz vse Slovenije. Toda ljudje pridejo na tekmo zaradi šova. In šov je v Zagrebu gotovo bil. Boj za najboljšo slalomistko bo do konca sezone zelo zanimiv in le z napadom bo mogoče priti do vrha,« je Tina Maze podrobneje opisala svoja doživetja, ki se alpskim smučarkam pripetijo v stotinkah sekunde. »Malce me boli roka. Bolečina me spominja, da vse le ni povsem okej. Sicer sem zdrava, kar je najpomembneje. Veselim se, da nas sedaj čakajo tekme v hitrih disciplinah, da spet malce začutim veter okrog ušes. Spremembe ritma so mi všeč, zato rada tekmujem v vseh disciplinah,« se je pozitivno ozrla v prihodnost Črnjanka, na vprašanje, kako komentira izjavo Marie Höfl Riesch, pa je odgovorila: »Seveda sem tudi jaz navaden človek. Slalom mi ostaja uganka, kako prismučati do cilja brez napake. Na prvi progi sem naredila dve, pa sem bila druga. Na drugi progi sem skušala bolj tvegati, ker na prvi nisem, pa sem povozila količek, kar se mi na treningih ne dogaja. Vsakokrat imam na drugi progi občutek, da bom naredila napako v želji, da grem čim hitreje dol. Težko je vedeti, kaj in koliko tvegati.«

Včerajšnji dan se je slabo končal tudi za njene največje tekmice v skupnem seštevku svetovnega pokala. Kathrin Zettel in Tanja Poutiainen sta naredili napako na prvi progi, zmagovalka zadnjih dveh slalomov Veronika Zuzulova je na 24. mestu preveč zaostala, da bi dobila točke svetovnega pokala, Maria Pietilae Holmner je odstopila na drugi progi... In Ilka Štuhec, druga slovenska slalomistka na startu, je bila šele 49.

Kljub prvemu odstopu najboljše slovenske alpske smučarke v sezoni je spremljanje ekipe Tine Maze pokazalo, da nobena poteza na poti do uspeha ni naključna. Črnjanka je na povsem poledeneli progi na Sljemenu na prvi progi previdno začela, nato pa v ritmu odlično uglašene simfonije dodajala konjske moči, ki jih ima na razpolago. Teh je preprosto več, kot jih imajo tekmice. Njenemu tempu je bila kos le neverjetna Mikaella Shiffrin, ki je imela na minuto dolgi progi 35 stotink prednosti pred »Tino mašino ali brzino«, kot jo imenujejo Hrvati. Z vodjo ekipe Andreo Massijem smo se po prvi progi pogovarjali, ko je bila na progi startna številka 20. Dejal je, da je treba ravno ob tem času najbolj opazovati progo, kakšna bo okrog številke 30, ki jo je na drugi progi nosila Tina Maze. Na podlagi teh ugotovitev so se odločili, katere izmed dvojih smuči je uporabila na drugi progi.