Na prvi razpis za projekt Kolegice, v katerega je Zavod Nefiks povabil iskalke prve zaposlitve, študentke in druge mlade ambiciozne posameznice, je prispelo osemdeset prijav, bistveno več od družboslovk kot naravoslovk. Sprva je bilo za sodelovanje v projektu odprtih petnajst prostih mest, a so se v Zavodu Nefiks odločili, da bodo priložnost ponudili dvajsetim do tridesetim dekletom, odvisno od ambicioznosti njihovih prijav. »Z vsako bomo opravili tudi pogovor, saj je ambicioznost včasih na papirju bolj izrazita kot je v resnici,« dodaja Alenka Blazinšek, vodja Zavoda Nefiks.

V sklopu projekta Kolegice bo vsako dekle dobilo svojo mentorico, ki jo bodo poiskali glede na njene poklicne interese. »Tudi zato bomo prvič poiskali najbolj ambiciozna dekleta, saj jih bomo povezali z ženskami na višjih položajih,« je pojasnila Blazinškova ter dodala, da želijo s tem spodbuditi zanimanje za zaposlovanje (mladih) žensk. Ob že tako slabih zaposlitvenih priložnostih za iskalce zaposlitve so namreč mlade ženske še posebno izpostavljene časovno zelo omejenim in slabo plačanim delovnim mestom.

Kolegice, torej dekleta in uspešne ženske, se bodo dobivale predvidoma enkrat mesečno, a šele potem, ko bodo mlade ženske s pomočjo svetovalcev Zavoda Nefiks oblikovale svoje cilje, da bo delo z mentoricami čim bolj učinkovito. »Delo bo tako veliko bolj načrtno in kolegici se bosta lahko posvetili iskanju pravih informacij. Poleg tega je tak način lažji tudi za mentorice, saj bodo veliko lažje svetovale in pomagale dekletom z jasno zastavljenimi cilji in oblikovanimi interesi,« je pojasnila Blazinškova.

Povedala je, da se projekta že veselijo tudi mentorice, s katerimi so se že vnaprej dogovarjali o morebitnem sodelovanju. »Navdušene so in pripravljene pomagati,« je zadovoljna Alenka Blazinšek. Glavni cilji projekta so dekleta v enem letu naučiti, kako pravilno pristopiti do delodajalcev, kako jih vprašati in prositi za zaposlitev oziroma zaposlitveni razgovor. Pri tem si bodo dekleta pomagala tudi tako, da se bodo srečevale in izmenjavale nasvete, ki jim jih bodo na individualnih srečanjih dale njihove mentorice.

»Lahko pa bodo kdaj kakšno mentorico povabile tudi v svojo delovno skupino,« dodaja Blazinškova, ki upa, da bodo s projektom Kolegice kaj premaknili tudi na državni ravni. »Projekt ne bo potekal le klubsko. Pripravljene bodo tudi javne debate in okrogle mize, na katerih bomo skupaj z uspešnimi ženskami oblikovali ustrezno argumentirane predloge in z njimi spodbudili politike, da razmislijo o uveljavitvi teh ukrepov,« pravi Blazinškova.