Katanec je slovensko vrsto prvič vodil med letoma 1998 in 2002 in jo takrat popeljal do evropskega prvenstva 2000 in svetovnega 2002. Takrat je nasledil Bojana Prašnikarja, Slovenijo pa na 47 tekmah vodil do 18 zmag, 16 neodločenih izidov in 13 porazov.

Sloveniji želi nekaj dati nazaj

"Da smo tako dolgo čakali, da bom spet postal selektor, sem moral vprašati veliko ljudi. Lani so bili aktualni strici iz ozadja, ki so mi 31. decembra potrdili, da lahko postanem selektor," se je uvodoma na novinarski konferenci pošalil Katanec, nato pa le razkril, kaj ga je pritegnilo nazaj na selektorski stolček: "Veliko majhnih stvari je pripeljalo do te odločitve. Pritegnila me je tudi podpora javnosti, pa takšni domači pripetljaji, kot ko mi je 'ta mau reku, dej fotr, začni že delat, da si boš zvečer zaželel kavča, ko boš zmatran'. Želim pa tudi nekaj dati Sloveniji spet nazaj, saj mi je dala veliko že ob prvem izboru. Tako se na nek način lahko tudi zahvalim za tisto, kar je bilo pred 14 leti. Gremo v novo zgodbo upam, da bo uspešna."

Vedno si je želel igrati proti močnim reprezentancam

Devetinštiridesetletni Katanec, pomagali mu bodo Aleš Čeh, Željko Milinović in Nihad Pejković, ki jih mora NZS še potrditi, bo slovensko izbrano vrsto prvič v novem mandatu vodil 6. februarja v Kopru na prijateljski tekmi z Bosno in Hercegovino. "To bo prava tekma, huda. Igrali bomo proti tekmecu, ki po moje spada trenutno med najboljših deset na svetu. Ampak me poznate, vedno sem si želel igrati proti močnim reprezentancam."

V "drugem" obdobju Katanca čaka težko delo v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2014, saj je slovenska vrsta pod vodstvom njegovega predhodnika Slaviše Stojanovića v uvodnih štirih tekmah skupine E zbrala le tri točke in je predzadnja. Naslednji kvalifikacijski obračun bo 22. marca doma z Islandijo.

"Seveda mi ni lahko, ker se zavedam odgovornosti in tega, da bo javnost po tisti prvi zgodbi pričakovala nov uspeh. Želim si, da bo sodelovanje z mediji korektno in profesionalno, tako da bi prosil, da daste prvo zgodbo na stran, ker to je popolnoma nova. Upam, da bomo uspešni, čaka pa nas težko delo," pravi Katanec, ki se je ozrl tudi malce v prihodnost.

Dokler so teoretične možnosti za SP - zakaj pa ne

"Upam, da bodo fantje dali vse do sebe, da se bodo borili, da bodo pokazali vse, kar so sposobni. Dokler so teoretične možnosti za SP - zakaj pa ne. Ampak moramo iti počasi, tekmo za tekmo, postopoma in poskušati vsak dvoboj dobiti. Ker ne maram izgubljati. Moramo biti kompetitivni, moramo pokazati žar. Moramo imeti krvave noge, glava mora igralce boleti od razmišljanja. Potem bo vse v redu," je še povedal Katanec, ki poudarja, da morajo za izbrano vrsto igrati vsi najboljši, ne pa tisti (četudi najboljši), ki ne delujejo pozitivno na soigralce.

Slovensko reprezentanco je doslej sicer vodilo šest različnih selektorjev. Ob Katancu še Stojanović, Bojan Prašnikar, ki je bil na selektorskem stolčku kar trikrat, Zdenko Verdenik, Branko Oblak in Matjaž Kek.