Brez finala je danes presenetljivo ostal najboljši slovenski skakalec to zimo Jaka Hvala, ki ga je iz nadaljevanja izločil Čeh Lukaš Hlava, tako da je tekmo končal na 37. mestu, ter Matjaž Pungertar, ki je moral priznati premoč Avstrijcu Stefanu Kraftu. Pungertar je zasedel 42. mesto.

"Najprej čestitke Petru in Robertu. Tekma je bila zelo težka, predvsem v finalni seriji so tekmovalci proti koncu nastopili v nekoliko slabših razmerah. S petim mestom smo izenačili našo letošnjo najboljšo uvrstitev. Tako Peter kot Robert imata še določene rezerve v sami tehniki, vendar gremo z optimizmom naprej. Videli smo, da so razlike med najboljšimi zelo majhne, zato vsak meter nekaj da ali pa vzame. Vesel sem, da gredo stvari v reprezentanci na bolje. Gremo naprej," je tekmo komentiral glavni trener A-reprezentance Goran Janus.

V ospredju je Schlierenzauer pri 22 letih pred domačimi navijači prišel že do svoje 44. zmage v svetovnem pokalu. Drugi je bil Stoch, tretji pa Norvežan Anders Bardal. "Trenutno čutim le ogromno adrenalina," je dejal Schlierenzauer takoj po zmagi: "Sem v odlični formi, oba skoka sta mi dobro uspela, zdaj lahko le uživam v teh uspehih." Manj zadovoljen po današnji tekmi je bil Jacobsen, ki je moral po neposrečenem nastopu v drugi seriji mesto vodilnega na turneji pred zadnjo, četrto postojanko predati avstrijskemu tekmecu.

"V finalu sem naredil res slab skok, malo sem zamudil in nato sem v zraku le še reševal, kar se je rešiti dalo. Tudi kakšen tak skok se zgodi. A boj za skupno zmago na turneji še ni končan," je opozoril Norvežan, zmagovalec turneje v sezoni 2006/07 ter najboljši na uvodnih dveh tekmah v Oberstdorfu in Garmisch-Partenkirchnu.

Odločitev o zmagovalcu 61. novoletne turneje bo tako "padla" na zadnji tekmi, ki bo v nedeljo v Bischofshofnu. Do danes vodilni Jacobsen, ki je v finalu naredil napako in tekmo končal na sedmem mestu, namreč za Tirolcem, branilcem naslova, zaostaja zgolj za 10,7 točke.

Skakalce v Bischofshofnu v soboto najprej čakajo kvalifikacije. Tokrat bo Slovenija znova nastopila s šestimi skakalci, saj se v ekipo vrača Jurij Tepeš, ki je v zadnjih dneh opravil trening v Planici.

V skupnem seštevku svetovnega pokala je v rumeni majici še naprej Schlierenzauer (708 točk) pred Nemcem Severinom Freundom (556) in Bardalom (430); najboljši Slovenec kljub današnjemu "spodrsljaju" ostaja Hvala (234) na 11. mestu, tik za petami na 12. mestu pa mu je z zgolj točko manj reprezentančni kolega Prevc (233).